Jennifer Andersson

Valborg är inget nöje..

Publicerad 2013-04-30 11:37:45 i Allmänt,

Skulle göra vad som helst för att kunna köpa lite mer tid just nu. Är i skolan fram till 3 sen måste jag skynda mig som f*n för att hinna rida innan jag börjar jobba kl 18-21.30. Så blir inte mycket valborgsfirande idag inte!

Och imorgon behöver jag plugga och blablabla.. Så mycket att göra, så fruktansvärt lite tid! -.-

De måste tro vi inte har något liv utanför skolan..

Publicerad 2013-04-29 22:45:50 i Allmänt,

2 filmrecensioner
2 uppgifter i samhällskunskapen
1 nationella matte c
1 slutuppsats i etik & livsfrågor
1 konstruktionsprov
Något i religionen
1 uppsats i arkitektur
Projektarbete (ritning 80%klar,power point 80%klar ,modell,rapport)

Blir att plugga 110% ons-sön -.-

Beroende

Publicerad 2013-04-28 23:01:34 i Allmänt,

Har insett att jag är beroende av stall och hästarna. Igår var jag nästan lite besviken när jag jobbade på sörmon för att det var så lite att göra (illa..) och idag hade jag riva också då Fillan är sjuk, så fixa åt både riva och chezter. Sen så hade hästarna fått lunch typ precis när jag kom så jag ville att chezter skulle hinna äta upp i lugn och ro och även hinna vila lite efter maten ;) så istället för att typ stå och rulla tummarna passade jag på att göra iordning till Wilma också innan jag tog in chezter.

Känns som att jag skulle kunna greja i stallet i all oändlighet utan att sluta, fast jag ibland borde skynda på lite så man hinner med typ lite plugg då och då.. Fast det roliga är att det inte känns som att jag pluggar så mycket längre, om man jämför med hur det var under högstadiet. Ändå går det inte dåligare nu, typ samma. Hade betygen sett ut efter hur mycket man pluggade på fritiden hade jag lätt legat på IG---.

Imorgon kommer jag få ett uppehåll från stallet då vi i etik och livsfrågor klassen ska åka till Stockholm på studieresa. Blir borta från 06.50-ca 21.30 så kommer inte hinna med något stall :((( not fun..

Sluta blåsa!

Publicerad 2013-04-28 16:53:13 i Allmänt,

Herregud vad det blåser idag! Gick och red chezter på gruset på eq och det var nästan som att vi blåste ur kurs. För övrigt gick passet skit kan man säga, chezter tyckte inte alls om blåsten och var 90% fokuserad på blåsten och saker som bara han kunde se. Sen de sista 10% ägna han åt vad jag sa, så typ 10% av passet gick bra. Resten gick helt enkelt inte då han gick och spände sig och helt enkelt var någon annanstans i tomteland..

Ska se repriserna från Gbg snart, hade mycket hellre sett de live! Och har blivit sååå shopping sugen!-.-

Dagen går i hästens tecken

Publicerad 2013-04-27 15:27:07 i Allmänt,

Började dagen med jobb på sörmon, mocka och fixa mat. Sen lunch i 4 timmar så åkte till chezter och mocka och fixa hans mat. Tog även av han sitt täcke så han kan götta sig i solen!:) gjorde även ren hans krubba+vattenkopp, plus tog ut 3 kärror ur hans gamla hage. Så varit duktig!;) blir att skritta+kvällsfodra ikväll sen blir det tv eller något annat kul?

Morgondagen:

Publicerad 2013-04-26 23:42:18 i Allmänt,

Blev lite annorlunda. Fick hoppa in och jobba åt en kompis akut så istället för sovmorgon jobbar jag 07.30-15.30..

Så to do lista för imorgon:

- jobba på sörmons ridklubb
- skritta chezter ca 1timme. Lösgörande arbete
- plugga lite
- inte göra något alls ;)

Dagens 2 ridpass

Publicerad 2013-04-26 23:18:30 i Allmänt,

Börjar med chezters och min hoppträning. Jag är ändå rätt nöjd, fick ett bra tempo och bra avstånd mestadels (några tabbar här och var från min sida menmen..) börjar bli riktigt less på min ridning, måste sluta bromsa och rida med mer beslutsamhet. Men chezter var pigg och på idag som vanligt, lite tölig i uppvärmningen då han gick med huvudet rätt upp och inte förstod något längre. Började med att trava fram han lite, sen gjorde vi volter längst ena långsidan och skänkelviknig in mot mitten i skritt på andra långsidan. för att sedan flytta ut igen.
Alltid först i galoppen får han komma igång och bara rulla på längst fyrkantspåret för att riktigt komma igång. Därefter gjorde vi galopp-trav övergångar på volt då han blev lite bättre, sedan galopp-skritt. Innan vi gick in på hoppningen!
Vi började med öpphöjda travbommar och sedan vidare på ett räcke som vi travhoppa, chezter tyckte allt det var jobbigt när det blev högre ;) vi hoppade även ett plank med två galoppernas framför, fick bäst känsla på det.

Sedan hade vi en oxer ur kort sväng, den gick både perfekt och inte alls. Beroende på om jag klanta mig och höll igen eller om jag inte kunde bestämma mig för något och så blev det inget (suck..)

Sedan hade vi en linje oxern-räcket, räcket-oxern. Där blev det bra!:)

Vi satte ihop allt i olika banor, oxern-plank-räcke/travräcke/travbommar. Och hej och hå när travdelen var med!;) hoppade då oxern på lång distans, för att sedan hinna få ner han på trav på kortsidan och sedan svängs upp på travbommarna och travhoppa räcket. Där gällde det att vara bestämd och hinna med.
Så överlag gick hoppträningen ändå bra:)



Svea red jag på gruset på eq. Sist när jag hade henne så var det ju tre dagar i rad och då var jag envis med att hon skulle stå still när man hoppar upp. Det är nog psykiskt påfrestande för Svea att vara still så det är något hon kan behöva öva på ;) men idag minsann ville hon knalla iväg på momangen..

Började med att bara värma upp henne lite och hitta knapparna igen, var ju ett tag sen nu. I traven kändes hon fin men i galoppen blev hon pigg så började göra lite övergångar till trav på en volt (som vi gjorde dag på uppvärmningen på hoppträningen). Men det var inte lätt! Kunde lika gärna bett henne prata kinesiska, ingen av oss tror jag fatta vad den andra höll på med ;) men envisades ett tag och vi fick i alla fall oftast trav och inte galopp på stället.. Hehe..

Men insåg tillslut att jag var tvungen att göra något annat ett tag. Hon blev bara högre med huvudet och spände sig, redo att få galoppera igen. Så började jobba henne längst fyrkantspåret i trav, där jag gjorde små bågar åt båda hållen längst långsidorna (som slalom alltså) och rakriktade på kortsidan med halt på mitten. Där blev hon jättefin!

Tog därefter och började jobba henne i trav snett igenom, där jag gjorde volter åt båda hållen. Fingera bra! Sen la jag in att jag tog ett varv i galopp på volten, avsaktning till trav och in diagonalt med volterna. Då blev avsaktningarna bättre!;)

Sen jogga jag ner henne på lång tygel och hon travade avslappnat på i låg form. Så det passet gick rätt bra det med!:)

Skola,rida,rida,jobba

Publicerad 2013-04-26 18:34:29 i Allmänt,

Hinner inget långt inlägg nu. Men berättar om hoppträningen och ridpasset på Svea ikväll istället!;) ska jobba ihop lite pengar nu så jag kan ha ett liv lite då och då i alla fall ^^

Dagens ridpas

Publicerad 2013-04-25 20:42:05 i Allmänt,

Gick iväg till fibern idag tillsammans med lillis och Svea, blåste något fruktansvärt! Nackdelen ibland med att rida nära vatten ;) chezter vila ju måndag och logerades tisdag och vila åter igår så han var pigg och spänd idag.. Men han lyssna helt ok på bettet men dom sagt vi var ute, det blåste som f*n och han har haft tre slappare dagar.. Så att han var pigg och stark är inte så konstigt.

De körde även ut hindren till fibern medans vi red (äntligen! :) ) men då blev ju chezter inte lugnare direkt ;) i traven gjorde jag mycket skrittövergångar och öppnor och i galoppen växla jag först mellan att rida på fram och ta tillbaka honom innan jag trimma han lite på volten när han lugnat ner sig lite, då släppte han och blev bättre :) får vi se hur bättre funkar imorgon på träningen!! Taggad på att hoppa nu, tycker jag mest trampar på samma fläck och inte kommer längre.. Men nu får det bli slut med det!

Så imorgon blir det snabba ryck när jag slutar kl 10. Får ta 10.20 bussen hem och då borde jag vara hemma ca 10.40 så byta om och åka till stallet så blir kl 11.10. In med hästen och gå mot hrf 11.35. Det blir görbra det! ;)

Göteborg

Publicerad 2013-04-25 12:39:04 i Allmänt,

Åååå blir så sugen att åka på Gbg horse show när man hör om alla som åker dit!.. Var förra året och nu känner jag att jag vill vara där igen!! Men nej jag är fast här hemma med mer plugg än jag vill ha -.- tycker synd om mig nu..

Tv-serier

Publicerad 2013-04-25 10:32:47 i Allmänt,

Sedan jag upptäckte dreamfilm så har jag börjat se en massa serier. Har ingen aning om hur jag kan hitta luckor där jag har tid att se dem men det har jag lyckats med i alla fall.

Serier jag sett hittills:
- modern family
- whans upon a time
- har några avsnitt kvar av Grimm

Hiss!

Publicerad 2013-04-24 22:33:30 i Allmänt,

Till The body shops hårinpakning brazil nut. Använde det mycket under högstadiet men inte haft det på jättelänge, men nu får det bli skärpning!;)

Dagen och planering

Publicerad 2013-04-24 21:34:14 i Allmänt,

Idag fick vi tillbaka vårt religionsprov, gick bra. Sen hade vi idrott i rakethallen, prova på att köra squash. Riktigt kul, blir att göra om fler gånger!

Sen har chezters veckoplanering ändrats. Igår blev det för stressigt att rida, hästen hinner inte äta morgon maten och om den hinner äta lite blir det ingen vilostund efter utan direkt iväg och rida.. Blev inte bra kände jag så lät han äta upp halva morgonmaten i lugn och ro innan jag gjorde iordning och gick och longera i ridhuset istället. Longerat han typ 3-4 gånger, tror att det är bra att inte bara variera inom ridningen. Utan att även då och då longera/tömköra eller annat arbete från marken. Blir lite lite av det ibland ;)

Tog och checka av lite hur han lyssnar på mig från marken. Först fick han jogga lite i trav innan jag bad han sakta av till skritt och sedan trav igen. Han skötte sig fint, men ibland så titta han in på mig och man såg på han att han undra om jag verkligen var HELT säker på att han skulle skritta.. Annars kunde han gärna fortsätta trava på ;) därefter bad jag han öka/minska traven. Det gick bra det med men blir större skillnad när man rider.
I galoppen gjorde jag samma sak, gick bra det med.
La upp passet med 5 min trav i varje varv och sen 5min galopp i varje varv.

Och idag hade jag ju tänkt hoppa, men så kunde Hovslagaren komma och sko han idag, och eftersom jag inte kunnat tagit av brodden än så kände jag att det var bra om han skoddes så fort som möjligt eftersom brodden checkar i hårt underlag så som asfalt och grus vilket inte är bra som man kan förstå för hans ben. Och eftersom hästar kan bli lite ömma efter att de skots så planerar jag alltid så chezter står den dagen, men nu blev det ju oplanterat så han får en extra vilodag den här veckan.

Och hoppträningen blev flyttad till på fredag, så planeringen gick upp i rök!;)

Tisdag och fullt upp= tidsinställt inlägg

Publicerad 2013-04-23 22:31:00 i Allmänt,

Dagens planer:
 
- Hästens rids innan skolan, så får vara i stallet vid 5 för att hinna..
- Skola, matte, UF, religion.. Slutar 14.50
- Hem och åter till stallet. Fixa iordning mat och mocka
- Hem och byta om, börjar jobba på brevterminalen 18.00
- Slutar 21.30 då blir det hem och lägga sig ;)
 
 
VACKRAST!

visste du att?

Publicerad 2013-04-23 13:00:00 i Allmänt,

I världens äldsta bevarade hästbok, Xenophons, stod det att det bästa underlaget i en box var kullersten. Stenarna masserade hovarnas stråle på ett positivt sätt.

- Tja jag tycker spån+pellets bädd funkar rätt bra... Tror inte Chezter skulle gilla att ligga på kullersten direkt..

 

På statyer med hästar kan man se vad som hänt ryttaren. Om hästen har båda frambenen i luften dog ryttaren i krig, har den ett ben uppe dog ryttaren på grund av skador han fått i krig och om båda frambenen är i marken dog ryttaren av naturliga orsaker.

 

 

Bett

Publicerad 2013-04-22 22:26:46 i Allmänt,

Har ju ridit Chezter på endel olika bett. Nu rider jag han mycket på ett vanligt rakt bett vilket funkar bra i markarbetet. I hoppningen har jag just nu ett pelam att hoppa med men det är också ett rakt bett. Och sist kändes det inte så bra att rida med det så får försöka se om jag kan hitta något som kan funka bättre. Funderar på att ha ett pelam men som är tredelat istället.. Ska börja använda det vanliga tredelade mer också, man ska ju gärna byta mellan 2-3 bett i veckan!
 
Hittade info om olika bett på Agrias hemsdia:
 

Tredelat tränsbett: Med runda ringar, finns många olika varianter. Väljer man ett bett med en rund kula i mitten så är det lite mildare mot ett bett med en platta i mitten. Använd till normala hästar, hästar med låg gom. Ett bett att rekommendera då det är milt mot hästens mun.

Tvådelar syntetsbett: Används på hästar som är känsliga i munnen och lätt får sår av vanligt bett. Är även lämpliga på hästar som är överkänsliga mot metaller. Du kan också använda ett vanligt bett och tejpa på en speciell latextejp på ytterkanterna.

Pessoabett: Är ett rätt så vanligt bett men passar bara till ett fåtal hästar. Bettet kan göras olika skarpt beroende på vilken ring du sätter tygeln i. Mildaste är att sätta tygeln i den stora ringen. Nackdelen med bettet är att hästen lätt kan bara böja på nacken och inte våga ta ett bra stöd på bettet.

Kulbett: Det består av många rörliga delar och är lämplig på hästar som är stumma i munnen och vill hänga i bettet. Bettet sitter lite högre upp än ett vanligt bett så att inte hästen kan lägga över tungan över bettet.
 
Tredelat pelam:
 
 

Chezters vecka

Publicerad 2013-04-22 12:23:00 i Allmänt,

Måndag: Vila
Tisdag: Dressyr. Antiingen på fibern eller gruset. Serpentiner och övergångar blir det fokus på.
Onsdag: Småhoppning i ridhuset (om jag hinner efter skolan) vill kunna hitta ett bra tempo och bara flyta på
Torsdag: Uteritt
Fredag: Dressyr. Öka/minska tempot och galoppombyten
Lördag: Småhoppning/bommar ett kort pass, cheka av lite
Söndag: Hoppträning!

Måndag=plugg..

Publicerad 2013-04-22 09:15:27 i Allmänt,

Chezter har sin vilodag idag så för en gångs skull ska stallet gåå fort idag. Bara mocka och fixa mat, resten av tiden blir det att plugga! Har projektarbete, 2 uppgifter i samhällskunskapen, 1 uppgift i etik och livsfrågor.. Har tid på mig med det mesta men lika bra att få lite gjort!

...

Publicerad 2013-04-21 11:43:19 i Allmänt,

Dagens hoppass strycks bort. Gick verkligen inte bra... Ena sekunden hade vi ingen galopp, sen drog han på, sen tog jag i tyglarna men hade inga ben om så vi förlora galoppen igen.,.. Blev inget bra tempo alls och det resulterade i att vi inte fick några bra avståndspunkter för det mesta..
Blev bättre sista gången vi hoppa banan, då släppte det och jag fick en helt okej känsla. Satt sen och hoppa två räcken snett igenom och då flöt det riktigt bra. Men hade varit bättre om den känslan kommit liite tidigare! -,-
 
Nu har jag ju hoppat på ett pelam en tid, men tror jag ska kika på något bett som är lite mindre skarpt. I alla fall inomhus blir nog pelamet för mycket nu, vi får se hur det är ute sen. Hade tänkt hoppa 90/100 i Rudskogen men efter idag räcker det med 90/95... just wait and see..
 
Blev lite andra saker vi gjorde idag, körde mer linjer och bana istället för styrkeövningar:

Min ekonomi

Publicerad 2013-04-21 09:00:00 i Allmänt,

Tänkte berätta lite vad jag betalar för, jag får ju 1050kr studiebidrag. Sen får jag nu lite mer pengar då jag jobbar på brevterminalen, tyvärr är det så många som vill ha passen så är svårt att få några..
 
- Chezter= Betalar jag av, så lyckligt lottad som får köpa honom!:)
-Stallhyra= Betalar jag 300kr/mån, resten betalar mamma och pappa
- Kraftfoder= Ca 450kr/mån
- Träningar= ca 800kr/mån
- All min och hästens utrustning
- Tävlingar
- Alla mina grejer, kläder osv (har inte handlat ett klädesplagg på över ett halvår)
Mobilen= ska jag betala, har inte haft pengar till det bara

Söndag

Publicerad 2013-04-21 05:00:00 i Allmänt,

Upp tidigt, ska vara i stallet kl 6 och morgonfodra. Sen ska det pysslas runt tills klockan blir 7, då ska jag göra iordning Chezter så ska vi vara i ridhuset och hoppa kl 8. Ska dit med sis så får se vad vi gör för övningar. Har tagit lite förslag:
 

Saker ni kanske inte visste

Publicerad 2013-04-20 21:58:24 i Allmänt,

1. Jag betalar Chezter helt själv. (inköpskostnaden alltså)
2. Jag tål inte jordnötter, mår dåligt av bara lukten
3. Jag strunta i studentresa för att kunna köpa Chezter, så i slutet av maj blir jag typ själv i skolan då alla åkt...
4. Jag är svag för disney klassikerna, varit sen jag var liten.
5. Jag läste 52 böcker under en termin 1 8an(?).Det var lästävling, klassen vann tårta och jag biobiljett eller något.
6. Jag har haft två degus.
7. Jag var med ända till slutet med Athena.
8. Jag har skrivit tre böcker. (har inte skickat in någon för publicering)
9. Jag är extremt självkritisk
10. Jag är i stallet mellan 3-4 timmar per dag.
11. Jag har praktiserat på djurskyddet två gånger, båda gångerna fick jag med en katt hem! (http://djurskyddetkarlstad.se/)
12. Jag tror nästan att röda katter ger otur, då vår första dog av canser vid 2års ålder och den andra blev påkörd när den var 1år, nu har vi bara vår första sköldpaddsfärgade katt kvar.
13. Jag tycker att högstadiet var bättre än gymnasiet (skolmässigt)
 

Belöning och tillrättavisning, att kunna kommunicera korrekt med hästen

Publicerad 2013-04-20 16:25:34 i Allmänt,

Skrivit ner lite tankar som jag har, ta det med en nypa salt. Det är svårt att skriva ner vad man menar så det tolkas på samma sätt som man tänkt det ;)
 
Hur många gånger har man inte sett ryttare som drar till hästen med ett spö så det kan höras på flera meters håll? Eller sett en ryttare dra tag i tyglarna, ryter och sparkar till med skänkeln? Om hästen inte gör som man vill kan man vara snabb att säga ifrån att den gör fel. Men hur ofta ser man en ryttare som är lika snabb med att ge beröm?
 
En liten klapp på halsen, ett kort ord som "bra" kan vara allt som behövs för att hästen ska förstå vad det är vi vill. Men ofta ser man hur kritisk och noggran ryttare är att berätta för hästen när den gör fel, men att vara lika noggran och i tid med beröm är en annan sak.
 
Utan balans mellan tillsägelse och beröm tror jag man bara trampar sig djupare ner i leran. För mycket beröm och "gullande" kommer automatiskt ge en häst  som tar mer och mer övertag.
En måste vara ledare, och om man ser hur en ledarhäst beter sig fjäskar den inte runt de andra hästarna. Om den vill att en annan häst ska flytta på sig står den inte och har en lång diskussion med den andra hästen. Först ger den små signaler om va den vill, öronen lätt bakåtstrukna och slänger lite med huvudet. Men om då inte den andre lyssnar kan den säkert få sig en spark eller ett bett. Inte står ledarhästen där i flera minuter med bakåtstrukna öron och väntar.
 
Så att våga säga ifrån ordentligt är något man som hästmänniska måste kunna göra. Nu menar jag inte att man ska slå hästen för minsta lilla. Man ska aldrig bruka våld mot en häst. Och aldrig tillrättavisa hästen i ilska. Att tillrättavisa en häst i ilska eller bruka våld blir att bestraffa, för hästen kommer känna att du är arg och enbart vilja fly. Den kommer inte se dig som en ledare, utan ett rovdjur den ska fly ifrån. Man måste vara lugn och bestämd, så hästen har en chans att kunna uppfatta i ro vad det är du vill. Den ska vilja sammarbeta med dig, men om den ser dig som ett rovdjur kommer den att bli det den alltid varit, ett flyktdjur. Och då kommer hästen inte under några omständigheter vilja sammarbeta med dig. För rov- och flyktdjur är i naturen inte menade att arbeta tllsammans.
 
Men om inte hästen lyssnar på en när man har sagt åt den ett antal gånger behöver man kanske säga ifrån ordentligt. Det viktigaste när det gäller tillrättavisning är att verkligen se hela bilden och känna av så hästen verkligen förstod vad det var man bad den om. Har man varit otydlig kan du inte skylla på hästen för att den inte gjorde som man ville.
 
Det som gäller för både tillrättavisning och beröm är att det måste komma i tid. Du har inte många sekunder på dig att säga till om du gillade elller ogillade hästens beteende. Så när man ser personer som gång på gång drar tag i grimskaftet exemppelvis kan man veta att det gått för lång tid. hade man ryckt tag i grimskaftet en gång ordenligt när hästen gjorde det man tyckte var fel hade hästen kunnat förknippa tillrättavisningen med det den nyss gjorde, men blir det flera ryck gång på gång kan inte hästen med säkerhet förstå vad det var den gjorde för fel. Man måste se till att tillrättaviisningen/berömet blir så tydligt för hästen som möjligt. Oftast känner man sin häst så väl att man kan se själv när hästen är med på noterna och inte.
 
När jag fick Athena (min förra ponny) var hon rent utsagt folkilsken. Hon försökte anfalla en i både hagen och boxen, med öppet gap eller en bakut så man såg hela magen på henne. Hon hade ingen respekt eller tillit till mig.
 
Jag sa ifrån på skarpen flera gånger, när en häst hoppar fram och försöker anfalla en måste man få den att inse att det inte är acceptabelt överhuvudtaget. Då räcker det inte med att säga "fy", eller "nej". Kanske om hästen vill ta en tugga gräs när man leder den kan man säga "fy". Men inte om den vill sparka eller bita, för det är något som kan bli, eller är riktigt farligt.
 
Man kan jämföra det med vår brottsskala. Hur skulle det se ut om vi gav samma straff för grov  misshandel och snatteri av en godispåse? Ett sådant system skulle inte funka. Och ett sådant system funkar inte heller för hästarna.
 
Athena var en känslig ponny, var jag bara tydlig fattade hon i princip direkt vad jag menade. För mig var det viktigt att lära mig berömma/tillrättavisa henne korrekt så det inte skulle uppstå någon farlig situation oss emellan. Jag lärde mig läsa av henne så jag kunde se när hon var arg, glad, orolig eller förvirrad. Var hon glad behövde jag inte oroa mig, då var hon som vilken ponny som helst. Var hon arg kunde jag inte gå hårt-mot-hårt. För mot en ponny på 350kg har man inte en chans, (speciellt inte om den är lös i hagen eller boxen) och det visste Athena också. Då gällde det att vara mer vaksam och snabb i sina handlingar. För att hon inte skulle känna att hon fick övertaget. Och var hon orolig behövde jag "gå litte på tå", för då hade  jag inte hennes fulla uppmärksamhet. Det fanns något mer som hon hade koll på, en blåsande plastpåse eller ett annorlunda ljud.
 
Hade jag då gått på henne när hon inte var helt med mig hade jag haft lite mig själv att skylla om hon sagt ifrån. Du kan inte begära något av hästen om den inte är helt fokuserad på dej. Det första året med Athena var mycket upp och ner, men ju mer jag lärde mig desto bättre blev det. De senare åren blev hon en helt annan ponny, men upp och nergångar som med allt annat.
 
Nu när jag har Chezter (som mer beter sig som en normal häst) är det lite annat som gäller. Han blir gärna tittig och kan fåna sig med att tycka att något är läskigt även fast det är 100 000 gången han går föbi det. Att börja jollra med han då är som att bekräfta att den här gången kan det vara farligt. Eller att spänna sig och kanske börja plocka upp tyglarna ger också en signal om att man har uppfattat det hästen ser och svarar på samma sätt som hästen. Vilket ger hästen intrycket att man själv är rädd.
När man rider blir han mer avslappnad om man ger beröm när han gör rätt. Oftast sänkar han huvudet en liten aning mer varje gång jag ger han en klapp på halsen. Han inser att han gör rätt och slappnar av. Att börja bråka med honom gör han bara stressad och då slutar han lyssna. Och då får man lägga av för en stund, göra något annat för att sedan återgå senare när både han och jag är lugn. Han går som allra bäst då jag är lyhörd och snabb att ge en vink om när han gör rätt och fel. Det behövs inga stora saker för att han ska förstå när jag är nöjd eller missnöjd med honom.
Sen är det ju mycket från situation till situation som gäller. Man måste känna av hästen för att kunna handla korrekt. Är den verkligen rädd eller sätter den mitt ledarskap på prov? En omdiskuterad fråga är om man ska/ eller inte ska, hoppa av hästen om den vägrar gå förbi något man stöter på. Är den rädd eller spelar den bara? Oftast säger man att det finns 2 alternativ: Tvinga hästen förbi (med spö eller liknande) eller ge upp och hoppa av. Nu är hästar individer, alltså kan inte alla fungera likadant på samma saker. Det säger ju sig självt. Men varför ska man behöva tvinga hästen eller ge upp?
Man kanske ska ta hjälp av en ryttare med en häst som inte är rädd i början, och om inte den hjälpen finns kanske man kan börja med att leda föbi den flera gånger. Kanske stanna några gånger på vägens gång eller hitta på något annat som kan avleda hästens uppmärksamhet från det "farliga." Eller att man låter hästen trava förbi först om den kan gå med på det. I princip går allt ut på att öpnna målet "komma förbi faran." Det man behöver göra är att komma på ett tillvägagångssätt som gör att man öppnåt målet. På ett sätt som gör att det blir lättarre nästa gång. Vi har oftast så bråttom, vi vill inte stå där på vägen och vänta. Men vi måste inse att hästen vet inte om det finns något som kan döda den bakom den läskiga stenen eller vad det nu kan vara. Tänk dig själv om någon vill tvinga dig gå igenom en mörk gränd mitt i natten? Även fast den personen sa att det inte finns en mördare där inne sklle du nog inte glatt visslande knalla in där om det kanske skulle finnas ett bättre allternativ, kanske ta busen hem istället för att gå.
 
 
Man måste ställa sig frågan hur ska jag handla för att den här situationen ska lösa sig på bästa sätt? Oftats är inte svaret att enbart berömma eller tillrättavisa. Du måste ha både hästens respekt och tillit. Exempel kan vara att du säger åt hästen att gå in i en vattenspilta, då måste du vara bestämd på ståndpunkten att ni ska in i vattenspiltan. Men du måste se till att hästen litar på att det är okej att gå in där och samtidigt säga hästen att den inte har något annat alternativ än att gå in.
 
Allt du gör med hästen ska få en positiv effekt. Kanske får du dela upp sakerna i små delar, det kanske räcker med att hästen går halvvägs in i vattenspiltan första gången. Men det målet ska DU bestämma, det ska vara du som får hästen halvvägs in och sen ut. Inte hästen själv. Det är inte att ha förlorat, för det kanske var bättre då allt skedde lugnt och behagligt för både häst och människa.
 
Som avslutning vill jag bara säga att se till att du kan rättfärdiga dina handlingar med din häst. Jag brukar försöka förebygga onödiga "kamper" med hästarna genom att i de fall de går i förväg komma på ett bra tillvägagångssätt. Ett exempel var när Athena skulle klippas det första året vi hade henne. Då lät jag henne enbart vänja sig vid ljudet först, sen att ha den mot sig. Sen kunde hon bli klippt utan problem. Istället för att göra allt på en gång vilket skulle blivit mycket mer stressande och mer risk för dåliga handlingar i frustration (eller rädsla från Athenas sida9 delade jag upp allt så dett inte blev en stor scen.
 
Så se till att du både är din hästs ledare, kompis och familj. Du måste kunna vara allt det för hästen, för allt behöver den. Vi kan inte skylla på hästen för att den gör, eller inte gör som vi vill. En häst är ett djur som inte vill bråka. Antagligen gör du något fel. Om det är av okunskap eller okunnighet eller bara för att du haft en dålig dag spelar ingen roll. Alla gör vi fel och har dåliga dagar, det kan gälla hästarna också. Men att skylla på hästen är att försöka rädda sitt eget skinn. Så gör inte en ledare vilket du ska vara om du håller på med hästar. Det är bara att svälja att du inte gjorde något korrekt. Det är inget konstigt med det, det händer alla. det viktiga är att vi lär av våra misstag och hela tiden strävar efter att bli bättre.
 
Böcker jag har läst som handlar om kommunication mellan häst och människa och som jag tycker var väldigt bra!

ctrl C, ctrl V

Publicerad 2013-04-19 18:41:28 i Allmänt,

Heter novellen som jag kom 2:a med förra året då novelltävlingen pågick på Älvkullen-Sundsta. Eftersom jag inte hinner skriva några längre inlägg tänkte jag att jag lika gärna kan ta något gamalt som kan vara lite kul att läsa ;)
 
 
 
Ge mig hoppet åter

Vad skulle du göra om ditt liv höll på att rinna ut? Om du var rädd för att sluta ögonen och somna på kvällen, för att det kan vara sista gången du kommer att kunna se, höra, känna? Skulle du vara med dina nära och kära, så att avskedet skulle bli tvärt och plötsligt? Eller skulle du dra dig undan, göra avskedet successivt?

Sjukhuset hade blivit som mitt andra hem. Jag kunde känna igen flera av de som jobbade där, både städare och doktorer.  Skyltarna som visar vart de olika avdelningarna ligger hade jag inte behövt använda på över 1år. Jag var helt klart inte som många andra 12-åriga pojkar. Då tänker jag inte på mitt kala huvud eller mina intensivt ljusgröna ögon. Utan på saken i mitt huvud som får min mamma att gråta och min pappa att skaka, min hjärntumör.

När man är liten får man inte veta någonting, men man uppfattar saker i alla fall. Det är lite som att en blind använder sig av de andra sinnena för att kompensera för synen. För att kompensera för informationen man inte får blir man extra uppmärksam. Ser saker som andra inte tänker på, uppfattar omgivningens stämning, ser vad folk inte säger i deras ögon.

Så när alla sa att jag skulle bli bra efter operationen och kunna spela fotboll eller vilken annan sport jag ville efteråt visste jag att alla ljög mig rätt upp i ansiktet.

Jag skulle antagligen dö. Annars skulle inte mina föräldrar gråta nere i köket när de trodde att jag sov på kvällen. Mamma skulle inte krama mig flera gånger om när hon lämnade av mig vid skolan, pappa skulle inte köpa godis till mig på vardagarna. Att goda saker kan bringa dåliga nyheter…

Jag stängde in mig på mitt rum, stängde mig ute från allt och alla. Från att vara ”clownen” i klassen blev jag en ensamvarg. Jag satte mig alltid själv, höll mig utanför på rasterna. Kompisarna kallade mig tråkmåns och svikare, men jag kände mig inte som en svikare. Jag ville skydda dem, ville inte att de skulle behöva sörja mig, ville inte att de skulle gråta när jag var borta, jag ville inte att de skulle lida pågrund av mig.

Mina föräldrar blev förstås förkrossade och oroliga när de såg förändringen hos mig, och ville få mig att komma tillbaka till mitt gamla jag. Men vad de än gjorde funkade det inte, jag sjönk djupare in i mig själv. Beredde mig på att lämna livet här och gå vidare, om det nu finns något vidare. Men när de hittade mitt avskedsbrev i min skrivbordslåda fick de nog. De hade försökt allt. Jag hade gått till skolans kurator flera gånger, fått mediciner mot depression, blivit medtvingad ut på bio och så vidare, fått vara för mig själv. Deras sista desperata ide var att om inget som människor kunde skaffa fram fick mig att må bättre, kanske ett djur skulle kunna lyckas…

 

”Aron! kom ner, vi har en överraskning till dig!” Ropade mamma med överglad röst nerifrån hallen. Jag brydde mig inte om att svara, men reste mig motvilligt upp ur sängen och började långsamt släpa mig nerför trappan.

”Vad är det?” sa jag och försökte låta lite intresserad i alla fall, men när jag såg mammas ansiktsuttryck förstod jag att jag hade misslyckats totalt. Besvikelsen kunde hon inte dölja helt hur mycket hon än försökte.

”Kolla här”, sa pappa och drog undan en filt från något fyrkantigt som han hade dolt bakom sig. Det var en djurbur. Jag var tvungen att huka mig för att se vad som fanns innanför. Ett par blåa ögon mötte mina och en liten vit valp tog ett par ivriga steg fram till galleröppningen och stack ut sin svarta nos och tittade nyfiket på mig, medans den viftade på svansen. När den mötte min blick rös jag till av någon oförklarlig anledning.

”Vems är den?” frågade jag, och sträckte försiktigt fram handen mot valpen. När jag kände dens kalla våta nos mot min hud fick jag en varm känsla inombords. Långsamt sänkte jag handen, men det kändes fortfarande som om jag rörde vid det lilla djuret.

”Din såklart”, sa mamma med sin överdrivet glada röst. Jag drog genast bort handen från hunden och reste mig upp.

”Ni får lämna tillbaka den. Jag vill inte ha den.” Jag vände mig om och gick mot trappan. Då fick jag en konstig känsla, som om valpen drog mig tillbaka.

”Vi kan inte lämna tillbaka den nu, det vore inte rätt.” Pappa gick efter mig med hunden i famnen.

”Det är inte rätt att den ska vara med mig heller”, kontrade jag och försökte att låta så bestämd som möjligt.

”Du får ta hand om den vare sig du vill eller inte, du kan inte bara sitta på ditt rum och inte göra något alls. Ett djur är precis vad du behöver.”

 

Pappa följde efter mig upp på mitt rum, och när jag slängde mig på sängen igen satte han ner valpen på golvet, gick fram och klappade mig uppmuntrande på axeln innan han gick ut och stängde dörren efter sig.

 

Jag stirrade stint upp i taket, men jag hörde hur valpen gick omkring på golvet. När den började gny kunde jag inte fortsätta. Jag la mig på sidan och tittade ner på den, och den tittade förväntansfullt tillbaka och viftade på svansen.

”Du ska inte gilla mig”, sade jag strängt till den. ”Jag kommer snart inte finnas mer här så bli inte fäst vid mig.”

Valpen svarade genom att lägga huvudet på sned och gny igen. Innan den travade fram till sängen och ställde sig på bakbenen, i ett försök att komma upp.

Jag vände ryggen åt den och la mig längst in vid väggen.

 

Jag gav valpen mat och såg till att den kom ut, för någon djurplågare ville jag inte vara. Jag kallade den för Valpen, i ett försök att bli ännu mindre fäst vid den. Men mer gjorde jag inte, inte ens när den skällde och gnydde som allra värst och såg på mig med sina oförstående ögon. Den kunde inte förstå varför jag ignorerade den.

Jag visste varken ut eller in. Jag hatade mig själv för att jag var elak mot Valpen, samtidigt som jag tyckte jag var egoistisk när jag tänkte tanken att ta upp den och klappa på dens mjuka päls.

När det var exakt 2-dagar kvar tills jag skulle opereras kom jag hem från skolan som vanligt och gick upp till mitt rum. Jag trodde att Valpen skulle vara där som vanligt, men rummet var tomt och dörren vidöppen.

”Mamma har väl tagit ut den”, sa jag till mig själv. Men jag kände att jag var tvungen att vara säker. Jag gick ner till köket där mamma stod och gjorde mat.

”Mamma, var är hunden?”

”På ditt rum tror jag?”

”Nej, den är inte där.”

 

En vindpust fick gardinen vid altandörren att blåsa upp. Jag blev stel av panik i hela kroppen.

”Mamma! den måste ha smitit ut!”

När jag såg hur hon stelnade till mitt i en rörelse insåg jag att det måste vara sant. Mamma hade säkert glömt stänga dörren helt till mitt rum när hon hade varit inne hos Valpen och sedan öppnat altandörren när hon gick ner…

 

Jag rusade ut, jag hörde mamma ropa efter mig. Jag sprang barfota neråt vägen, att jag inte hade några skor kom jag på försent. Jag hade sprungit två kvarter och hade kommit ut till den större vägen utanför vårt villaområde när jag hittade Valpen.

Den låg vid sidan av vägen, orörlig och med blod som rann i den vita pälsen. Jag satte mig på huk vid dess sida och försökte förgäves stryka bort blodet ur dess päls.

”Valpen vakna, vi måste gå hem nu.” Min röst var en befallning, gjord av sten. Jag krävde att han skulle resa på sig och följa mig. Men han rörde sig inte, verkade inte andas.

”Valp?”, viskade jag. I min röst fanns kärlek och längtan, jag bönad och bad om att han skulle resa sig. Men blodet fortsatte rinna i röda linjer i hans vackra vita päls.

”Valentino”, grät jag. Och i min röst fanns inget annat än den djupa sorg som jag försökte skydda alla andra ifrån.”Snälla stanna, jag ber dig. Det gör så ont, jag kan inte låta dig gå. Få mig att förstå. Jag gjorde det av kärlek. Du vet att jag saknar dig. Stanna! Du får inte gå, låt mig få mer tid!” Jag höll min älskade hund i famnen och grät ner i dess päls när mamma och pappa hittade mig.

 

Valentino låg inne på dursjukhuset den morgonen jag skulle opereras. Han hade haft ett brutet ben och inre blödningar när vi tog dit honom och de visste inte om han skulle klara sig.  Jag minns bara oron för att han skulle dö, vad som hände mig kändes inte viktigt. Jag hade tillbringat all min tid hos honom, jag hade fått tagit ledigt från skolan och allt.

 

Det var då jag insåg hur dum jag varit. Att en liten hundvalp skulle kunna lära mig en sådan viktig sak. Att inte ta vara på tiden man har med dem man älskar är bara dumt, ingen kommer att sörja mindre för det. Ingen vill sörja mindre. Liv och död går hand i hand, men man ska leva livet så länge man lever.

 

När jag sövdes innan operationen hade jag ett enda mål, att vakna upp igen, att få säga till alla hur ledsen jag var. Att få krama om mamma och pappa, borra in ansiktet i Valentinos päls och berätta hur mycket jag tyckte om honom. Att få skratta med mina vänner.  Sedan blev allt svart…

Dagarna går..

Publicerad 2013-04-18 12:31:24 i Allmänt,

Har inte hunnit blogga så mycket, haft fullt upp. I tisdags var jag enbart i skolan och sen var det raka vägen till jobbet, och sen raka vägen hem och sooova. Igår var det prov i samhällskunskap, tror det blev lyckat ;) sen red jag chezter på fibern, gjorde mycket övergångar och igångsättningar, blev RIKTIGT fin i galoppen! Traven var också rätt bra.

Idag kunde jag för en gång skull vara i stallet på förmiddagen, kan ju aldrig det annars utom på helgerna... Det tråk regna så var inne i ridhuset och körde lite bomarbere, gick sådär hade behövt ha sporrarna för att få den där perfekta galoppen. Han blir gärna lång och springig och då gäller det att ha venen ordentligt om och fånga upp honom på tygeln. Men blir jobbigt utan sporrarna då man behöver ha så mycket ben. Men jag satt upp bra så gick helt okej ändå. Fixade iordning till melindas häst Wilma också, mockning och mat. Har hand om henne torsdag-söndag.

Imorgon ska jag iväg till granngården och köpa mer kraft sport, börjar bli lite dåligt nu. Hade även tänkt köpa en spånbal, så hoppas kunna ta pappas bil för tror inte det får plats i mammas..

Duktig på håltimmen!

Publicerad 2013-04-16 13:14:32 i Allmänt,

Har suttit en timme nu vid datorn och jobbat med mitt projektarbete. Hittade boxmodell (skitsnyggt och exkusivt!), fönstermodeller, ventilationer (både elektrisk och manuell) och även en jättecool foderutgivare!! Lämnat datorn så ni får inga bilder, men snart tänkte jag lägga ut lite av arbetet! Kanske kan lägga ut allt när projektet är i hamn??

För er som inte vet så har jag som projektarbete att planera ett stall. Jag ska göra en ritning, 3D modell och en riktig modell. Även en powerpoint där jag går igenom vad man ska tänka på inför bygget (stallmiljö, ventilation, stallsystem) , regler och lagar, hur jag tänkt med mitt stall osv.

Kommer bli så jävla bra! Hoppas kunna bygga det en dag, 9 boxar har jag på ritningen, kanske får bli mindre om jag verkligen ska bygga det. Om jag inte hunnit bli rik!;)

Värdelös skoldag..

Publicerad 2013-04-15 14:08:35 i Allmänt,

Ska bli så skönt när detta är slut. Har haft värdens värdelösaste skoldag.

Först såg vi ju film, och den var riktigt dålig.. Gammal och inte alls någon direkt skräck. Irriterande ljud som tjöt i öronen så fort det skulle vara "läskigt". Dålig handling och missar här och var. Som när "galningen" skadar foten (vänster) och så börjar han att halta på höger.. Den var inte alls läskig och bara dålig..

Sen hade jag hål i 2 & 1/2 timme så åkte hem en sväng. Sen var jag inte alls sugen på att åka tillbaka, men gjorde det ändå. Kom till lektionen exakt när vi skulle börja. För att se en liten post-it lapp om att vi ska vara på föreläsning idag och kommer man efter halv blev man inte insläppt (vi börjar vanligtvis 35). Var inte bara jag som missat det, och när jag kollade på vår skolsida hade läraren skrivit 09.10 idag att vi skulle på föreläsning. Och jag var inne igår kväll senast och kolla sidan! Kommer nu ihåg att han nog nämnt det det förra måndagen men hur svårt ska det vara att även skriva det i tid på sidan? Bättre att ha det där så man kan bli påmind!

Och det blir så fruktansvärt mycket bussåkning hela tiden som gör mig galen! När man gick på högstadiet kunde man cykla 15min innan och då ha precis lagom med tid, cykla man 20 min innan kunde man ta det lugnt.

Men nu får man åka med bussen 50min innan hos mamma och 40min innan hos pappa. Och samma hem ungefär. Så på en dag åker jag typ en och en halv timme buss. Och idag blev det typ 2 timmar, ska bli så jäkla skönt att slippa åka buss snart!!!!

The shining

Publicerad 2013-04-15 08:42:54 i Allmänt,

Blir filmen the shining, tydligen är det den film som kan göra att man bränner mest kalorier, 86 stycken! Då kan jag alltså ta bilen till stallet idag med gått samvete?;)

Gårdagen

Publicerad 2013-04-15 08:34:58 i Allmänt,

Igår tävlade som sagt chezter, han var rätt pigg vad jag förstod och busa lite här och där, har inte sett ritten än men han ska ha uppfört sig resten av programmet. Han kan ju vara riktigt fin i dressyren men när han blir spänd och tittig blir det rätt svårt eftersom hästen ska vara avslappnad i alla rörelser i ett dressyrprogram..

Själv var ju jag ända borta i Åmål på ponnyhoppning. Marielle och suppan gjorde två riktigt bra rundor. Hade funderat på att åka dit själv med chezter (var hästhoppning på lördagen) men eftersom jag inte visste om utebanan skulle vara ridbar valde jag att inte åka dit. Tycker det är piss att både rida och hoppa fram i ett trångt litet ridhus med en massa andra.. Blir inte bra något av det, så lika bra att vänta tills man kan rida både ute och inne så det inte blir lika trångt!;)

Gjorde klart uppgiften igår också, så en sak ur världen. Har bara prov på onsdag och projektarbete som behövs göras.. Men ska börja skoldagen med att se på skräckfilm.. Som om jag inte hade bättre saker att göra..

I eftermiddag ska chezter ridas, kanske ska rida lite efter la programmet?;)

Skolarbete

Publicerad 2013-04-14 20:45:22 i Allmänt,

Blir nog inga roliga inlägg idag. Har en uppgift att fixa till etik och livsfrågor lektionen imorogn. Ska skriva en skriftlig redovisning av boken Hästpojken. En bok som berättar en sann berättelse utöver det vanliga! Ni borde verkligen läsa den, hur ointresserade ni än är av böcker!;) Finns även en dokumänterfilm, som jag har sett lite av vet jag i alla fall. Men kommer inte ihåg något mer än att jag sett den..

På g!

Publicerad 2013-04-14 17:27:05 i Allmänt,

Ska skriva lite längre seriösa inlägg ikväll om jag hinner, tills dess får ni en bild på mina skor. Ser ni något konstigt?;)

Lördag

Publicerad 2013-04-13 20:53:59 i Allmänt,

Idag har jag äntligen tagit tag ordentligt tag i projektarbetet. Fixade flera sidor på PP, men fick inte CAD programet att fungera.. Menmen det får pappa fixa imorgon!;) så min dag bestod mest av datorn, innan jag åkte tilL stallet för att försöka få bort brodden som var slitna. Men lyckades inte med det så var bara att sätta tillbaka resten (-.-'). Chezter blev i alla fall ordentligt ryktad idag så han blev blank och fin! 
 
sen kom Anna och skulle rida honom. Så var bara att sadla och gå till ridhuset, hon ska ju få låna min lilla polle och tävla La1 imorgon på hrf. Blir intressant och se vad han säger när hindren blivit utbyta mot dressyrstaket! han var rätt pigg i ridhuset idag, kanske är lite mer lugn och avspänd imorgon... Eller inte.. 
 
Jag kan ju tyvärr inte kolla imorgon eftersom jag ska till Åmål på ponnyhoppning och va hästskötare/allt i allo person. Så får ta mig ett snack med chezter på morgonen innan vi åker!;) 

Äntligen fredag!!!

Publicerad 2013-04-12 08:55:55 i Allmänt,

Bara en lektion sen är det helg! Som börjar med att jag ska gå och få ryggmassage:) för pappa hade bokat en tid som han inte kan gå på så jag får gå istället så betalar han;) sen ska jag nog till hemmakväll och köpa godis inför mitt och marielles sagan om ringen maraton! Innan jag åker till mamma för att packa ihop så jag kan åka till pappa och bo där.
Naturligtvis ska chezter ridas idag också. Blir mycket lösgörande skrittarbete och lite dressyrrörelser av olika slag. Han ska nämligen tävla dressyr på söndag med Anna, då hennes häst inte går riktigt rent. Så fråga hon om hon fick låna chezter och eftersom jag inte ska hoppträna så varför inte? Blir spännande!:) dock är ju jag på ponnyhoppning på söndag så kommer inte kunna kolla... Lite tråkigt menmen.
Men innan jag rider måste pappa komma till stallet och hjälpa mig dra ur de sista brodden, så får rida i eftermiddag.

Haha smart!

Publicerad 2013-04-11 20:21:18 i Allmänt,

Från Linn olsson´s blogginlägg:

Okej, 7-elevens #fikagram påhitt kan ju vara det bästa och roligaste EVER. För er som inte hängt med så har 7-eleven numera gröna muggar för singlar och röda muggar för upptagna. Köper du en grön mugg ser alla på stan att du är singel och det är fritt fram att ragga – och om du vill utvidga så kan du slänga upp en bild på insta och hashtagga ”fikagram” så kan hela världen se att du är singel FAN VAD KUL.
Finns det något roligare med att vara singel än att ragga? Le sött, fråga efter namn och skicka sms.. Tänk vad många par som kommer ha 7-eleven att tacka efter sommaren

Onsdagen

Publicerad 2013-04-10 09:48:57 i Allmänt,

Slutar kvart över tre, då ska jag gå på stan och kika runt med lillebror och mamma;) ska rida både chezter och Svea idag, båda på fibern. Chezter ska konditionstränas och Svea ska jag rida mycket tempoväxlingar med och allmänt checka av lite.

En dag närmare helg..

Publicerad 2013-04-09 08:12:20 i Allmänt,

Haha varit en dag i skolan sedan lovet men kunde ändå knappt ta mig ur sängen imorse. Hatar verkligen att behöva åka typ 1 timme innan man börjar för att hinna i tid! Slutar ändå hyfsat tidigt idag, 14.50.... Så då blir det att åka hem och rida chezter i ridhuset och ikväll måste jag greja med projektarbetet!!

I alla fall så gick det bra att rida både chezter och Svea igår.

Chezter red jag på fibern (!) med Anna och hennes nya häst alfons. Sååå skönt att äntligen kunna rida ute igen. Chezter tyckte också det var riktigt kul. Men idag blir det ridhuset så han förhoppningsvis kan slappna av lite mer.

Svea red jag i ridhuset. Har ju inte ridit henne på jag vet inte hur länge plus att det skulle börja bli mörkt efter ett tag så var inne med henne. Hon kändes fin tyckte jag. Det var lite klurigt ibland att få henne att göra som jag tänkte men vi förstod varandra större delen av passet. En rolig häst att rida:)

Måndag

Publicerad 2013-04-08 11:12:53 i Allmänt,

Chill dag i skolan. Startade med filmkunskap och såg på "allt för min syster". Sååå bra film! Har nu håltimme i nästan 3 timmar så ska åka hem emellan.
I eftermiddag ska chezter trimmas i ridhuset och ska även trimma Svea då lillis är krasslig. Var ett tag sen jag red henne så ska bli spännande!:)

Tisdagen

Publicerad 2013-04-03 00:31:03 i Allmänt,

Idag (eller igår om man ska vara noga, kl är över 12) har jag och Fillan ridit ut på en härlig tur i solen! Red bort till kilene och travade fram och tillbaka på grusvägarna där, så himla roligt. Chezter var på glatt humör och njöt verkligen, gjorde vi alla.

Skönt för han att få röra på sig efter hoppträningen igår. (Som jag kanske skriver om sen) i alla fall så tror jag det är bra att låta hästen röra på sig dagen efter träning, så de inte stelnar till i musklerna och lätta upp ifall de har träningsvärk. Inget vanligt ridpass men i alla fall en ordentlig skrittur på ca 30-60min. Gärna lite joggning också, bara för att de ska få röra lite på sig. Blev ett perfekt sådant pass idag. Visst han blir ganska spänd och taggad ute men det är bra för hästarna tror jag att komma bort från väggar och staket ibland och bara mer får vara och ha kul!:)

I alla fall på kvällen har jag varit hos Fillan och käkat pizza (Fillan tog yoghurt!) och sen sett på The hobbit. Som var bra utom att de missat typ 1/3 av hela skiten (läst boken) och det var asdåligt... Får hoppas att de gör en till del, men tror inte det blir något för så länge var det inte kvar av en filmversion. Så de nöjde väl sig. Helt enkelt med 2/3.... Dåligt..

Nu är jag hemma i alla fall och ska väl någon gång när jag får lust dra mig MIT sängen, någon gång..

Inköpt

Publicerad 2013-04-02 00:58:27 i Allmänt,

Köpt en ridväst på granngården i fredags. Första inköpta klädesplagget det här året och första på ca ett halvår!

Chezter fick även lite mat, KRAFT SPORT.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela