Jennifer Andersson

Bett

Publicerad 2013-04-22 22:26:46 i Allmänt,

Har ju ridit Chezter på endel olika bett. Nu rider jag han mycket på ett vanligt rakt bett vilket funkar bra i markarbetet. I hoppningen har jag just nu ett pelam att hoppa med men det är också ett rakt bett. Och sist kändes det inte så bra att rida med det så får försöka se om jag kan hitta något som kan funka bättre. Funderar på att ha ett pelam men som är tredelat istället.. Ska börja använda det vanliga tredelade mer också, man ska ju gärna byta mellan 2-3 bett i veckan!
 
Hittade info om olika bett på Agrias hemsdia:
 

Tredelat tränsbett: Med runda ringar, finns många olika varianter. Väljer man ett bett med en rund kula i mitten så är det lite mildare mot ett bett med en platta i mitten. Använd till normala hästar, hästar med låg gom. Ett bett att rekommendera då det är milt mot hästens mun.

Tvådelar syntetsbett: Används på hästar som är känsliga i munnen och lätt får sår av vanligt bett. Är även lämpliga på hästar som är överkänsliga mot metaller. Du kan också använda ett vanligt bett och tejpa på en speciell latextejp på ytterkanterna.

Pessoabett: Är ett rätt så vanligt bett men passar bara till ett fåtal hästar. Bettet kan göras olika skarpt beroende på vilken ring du sätter tygeln i. Mildaste är att sätta tygeln i den stora ringen. Nackdelen med bettet är att hästen lätt kan bara böja på nacken och inte våga ta ett bra stöd på bettet.

Kulbett: Det består av många rörliga delar och är lämplig på hästar som är stumma i munnen och vill hänga i bettet. Bettet sitter lite högre upp än ett vanligt bett så att inte hästen kan lägga över tungan över bettet.
 
Tredelat pelam:
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela