Jennifer Andersson

Äntligen!!

Publicerad 2013-09-27 06:57:14 i Allmänt,

Alla 5 nätter gjorda!! Herregud så skönt, inte det roligaste att jobba såhär mycket egentligen. Man får älta hela tiden att det ger pengar, jag tog faktiskt bort kvällen i onsdags så jag kunde vara hemma lite. Men annars så var jag lerig på kvällen senast i LÖRDAGS. Lördags?! Och idag jobbar jag kvällen så det blir att jag varit ledig en kväll på en HEL VECKA. Lite surt känns det menmen snart slut på kvällsarbete så. En månad kvar typ. Är i alla fall ledig lördag, sen natten från 00 på söndag. Usch vad mycket jobb det blev skrivet nu men det har varit större delen av allt jag gjort så..


Men på häst fronten så har det gått rätt så bra. Hoppade i onsdags och det kändes lite halvdant, var rätt kallt och chezter blev som en livlig valp som bara vill skutta omkring i sin lilla värld hehe. Nä men inte bästa hoppningen blev det inte men får helt enkelt se till att göra det bättre på söndag.
Igår red jag bommar vilket gick bra, inomhus då och chezter är inte 100 på att det inte flyttat in en vargflock där under sommaren. Det är det största irritationsmomentet med chezter tycker jag, när han ska fjanta runt och titta på allt och inget. Knepet är då att man ska klappa han på halsen, leda lite med tygeln, säga "bra" så fort han kommer ner lite mer i formen osv. Dalta men på ett rätt bestämt sätt helt enkelt. Fast egentligen har jag bara lust att flippa ur när han för 100000000 gången vägrar gå normalt förbi samma hörn som han har gått förbi i hela sitt liv i princip. Nej upp med huvudet och spänd som en ko, en ful ko. 

(Som ni kanske märker blir jag mer lätt irriterad efter att jobba flera nätter, sömnbrist gör inte mitt humör till det bästa)

Nä men pollen har allt skött sig, blir bara lite livlig och yster nu när kylan kommer. Idag ska han få gå lite i skogen och ta det lugnt men lugnt vet han nog inte vad det är just nu så vi får väl se vad som blir. 


Sen när jag kommer hem från kvällen ikväll ska jag bara NJUTA AV AV ATT VARA LEDIG!!!



Härligt

Publicerad 2013-09-23 21:45:57 i Allmänt,

Med 4 dagar på en månad där jag inte hade något planerat, inte undra på att tiden flyger iväg!


Dagarna rullar

Publicerad 2013-09-19 17:38:06 i Allmänt,

Sov till 10, borde sovit längre egentligen eftersom jag ska jobba natt. Men skulle ju till stallet så det gick inte. Red chezter först med Melinda och arven på fibern, kondition så rullade mest på i galopp. Hans energi slutade aldrig! Övade lite galoppombyten, gick jättebra! Tog och väntade med bytet så han verkligen skulle lyssna och inte byta självmant. 

Sen reds Svea på banan hemma, övade lite byten med henne med och hon kändes fin. 

Sen var det direkt hem och duscha och hinna äta lite innan jag drog iväg och klippte mig. Blev väldigt nöjd den här gången! 

Så nu är jag hemma typ en halvtimme till, sen ska jag handla lite att ha med till jobbet. Sen åka och jobba långnatt..

Imorgon jobbar jag 16-21.30 så kommer bli stressigt värre i stallet, jag längtar till lördag då har jag inga måsten!


Lång dag

Publicerad 2013-09-17 15:13:52 i Allmänt,

Fixade stallet under förmiddagen. Mockade och gjorde iordning till Svea och chezter, Svea reds ihop med Melinda och arven i ridhuset. Red lite galoppbommar och försökte bara hitta lite knappar igen, gick väl helt okej.

Chezter gick jag på promenad med i ca en halvtimme, han lunka på så nöjd så.

Nu har jag precis käkat så ska duscha innan jag börjar jobba kl 16-21.30.. Jag har mer lust att bara krypa ner i soffan och dö ett tag, men får bli ikväll istället helt enkelt.. Får tjäna ihop lite pengar först, men känns som att jag kommer somna!


world war z

Publicerad 2013-09-16 23:00:09 i Allmänt,

Var filmen vi såg på bio igår. En film som är sådär perfekt läskig, man känner sig inte "döende" efteråt om ni förstår vad jag menar men filmen biter tag i en så man håller på att bli galen! Jag kunde ärligt inte äta något godis för mina ögon var klistrade vid skärmen och jag var för upp i varv för att kunna äta haha. 

Den var riktigt sevärd, handlar om en smitta som sprider sig över hela världen "zombie" smitta. Låter kanske inte som någon bra film men ärligt se den! Den var helt otrolig, så spännande och man blir helt hysterisk ibland. Den får hela 5/5 skulle jag vilja säga.


Sen åkte vi bussen hem, vi missade den perfekta bussen med typ 1min.. Så fick ta den som stannar vid en busshållsplats längre bort. Och ska gå där i mörkret hela vägen hem och under en tunnel! Hehe ser typ zombie smittade människor överallt, varenda ljud får mig att hoppa till. Sen när jag är typ 10m från tunneln så släcks den gatlampan som var vid öppningen helt plötsligt. Jag höll på att få panik! Kändes ju inte bra att gå in i tunneln då kan jag säga.. Men tillslut så gjorde jag det och kom helskinnad hem. Haha man fruktar enbart mörkret i sig som det heter.


Hästarnas vecka;

Publicerad 2013-09-16 22:30:35 i Allmänt,

Chezter

Mån- hoppträning
Tis- skritta
Ons- dressyr
Tors- kondition
Fre- Jogging
Lör- bommar/småhinder
Sön- hoppning (träning?)

Svea

Mån- vila
Tis- dressyr
Ons- dressyr
Tors- bommar
Fre- uteritt


Underbara hästen

Publicerad 2013-09-16 15:15:36 i Allmänt,

Inte nog med att han var superfin på träningen idag, han var superfin i skogen igår också. Red den nya slingan vid hrf, ridit där en gång förut ihop med Marielle. Så det var första gången vi var där själva.
Första varvet var han lite på tårna, men tog en galopp i alla fall och det var väl inget konstigt? Hehe. Visst han var stark och pigg men blev inga bocksprång vilket var skönt!;) andra varvet var han faktiskt rätt avslappnad och sänkte formen så giraffhalsen försvann som annars brukar vara det som gäller ute i skog och mark. Så tog en galopp till och han var så lydig och fin så.

Kul att bara kunna släppa på disciplinen och bara springa runt i skogen och ha roligt, det är något både häst och ryttare behöver!


Hoppträning!

Publicerad 2013-09-16 14:18:47 i Allmänt,

Som rubriken säger så hopptränade jag och chezter i förmiddags! Och det gick så bra som det kan gå typ! Hästen var jättefin och helt underbar att rida och jag red som jag skulle och fick en sådan bra känsla!
Såg mina avstånd under hela träningen, red och blev aldrig passiv. Hästen lyssnade jättebra och vi hade ett perfekt tempo. Finns inte något att klaga över alla idag, kanske att vi behöver bli lite bättre på de "rejäla" omhoppningssvängarna. Det är inte alltid så enkelt ;) 

Hoppade trippelbarr som vi inte gjort på ett tag, satt som en smäck. Ingen tvekan där inte och perfekt kom vi på den varje gång! Vattenmattan kollade han aldrig på, brukar han väl inte direkt göra någon gång förresten.. 

Som uppvärmning hoppade vi 3 hinder i serpentin liknande vägar, där fick jag en fin känsla då chezter verkligen kom på bakbenen och ville satsa allt haha. 

De olika banorna var heller ingen konst, bara tuta och köra. Jag har fått ett riktigt bra öga (peppar, peppar ta i trä) för avstånden nu. Sen rider jag även mot större/kortare lägen om vi kommer på det någon gång, men jag föredrar fortfarande lite stort än lite nära. Helt sjukt att tänka att vi hoppade 90 i maj och det kändes dåligt?! Och nu kan hindren ligga på 110-120 och jag bara njuter rundan runt! 

Man ska nog inte få för mycket tankar i huvudet, när jag rider nu mot ett hinder är mitt huvud helt blankt. Jag är bara fokuserad och håller lugnet, har lite is i magen och låter hindret komma till oss istället för att vi kommer till hindret, känner efter utan att tänka. Vad får jag för känsla? Som idag i den näst sista rundan kände jag att jag hade lite dåligt tempo, jag tänkte det inte utan bara kände. Sen öka jag på igen och bollen var åter i rullning. Jag tänker inte hur jag ligger mot ett hinder 100m innan, jag hittar bara en känsla när vi är nästan framme hur jag ska agera, och det ger bäst resultat. 

För mig blir alla tankar bara ett hinder. Ska jag mäta in mig mot ett hinder får jag ingen bra rytm eller tempo, känslan försvinner helt enkelt. Och det blir sällan jag kommer rätt! Sen kan jag känna att ju mer tankar desto mindre ridning. Man vill så mycket i huvudet att det inte blir något gjort istället.

Så om ni vill veta vad som funkar för mig så är det känsla, känsla, KÄNSLA! 

För mig kan jag inte ha direkt dålig känsla, utan går det dåligt finns inte känslan där. Någon som fattar vad jag svamlar om?;) 

För mig blir känslan målet, och om det är något som inte känns bra är det trappstegen upp mot känslan som jag måste övervinna för att få allt att fungera. Så nu ni vet hur min ridning fungerar..


Måste sova

Publicerad 2013-09-16 00:44:20 i Allmänt,

Hoppträning tidigt imorgon så ska sova nu. Haft en rolig kväll med middag och bio me tjejerna och hästen och jag var ute på en rolig tur i skogen, berättar mer imorgon! 

Måste bara visa min "nya" och "tillfälliga" "jacka". Ganska smart idé ändå?


Hiss till..

Publicerad 2013-09-14 23:30:43 i Allmänt,

Magnet stallskydden. De verkar funka! Chezter var lite gallig bak innan jag hade dem på men efter en natt var han mycket finare! Så ska börja ha dem på nu ca 2-3 nätter i veckan. Får göra vad man kan för att hästen ska hålla och kunna prestera så bra som möjligt!


Dåså

Publicerad 2013-09-14 21:35:00 i Allmänt,

Dagen är nu slut och kvällen här. Har gjort det mesta jag skulle, ungefär..

Garneringen blev städad, 3 påsar kläder  rensade jag ut! Så nu ligger allt i fina vikta högar i korgarna, tyvärr krånglar den jäkla rotern här hemma så får inte ut bilderna från före och efter! Men ska försöka få hit dem på något sätt, jag måste ju få skryta med hur fint det blev hehe.

Chezter reds också. Markarbete ihop med Maria och roffe. Provade det nya tränset och är nöjd med det! Men provade också att ha på första hålet på kimblewickbettet och det var inte smart! Han blev för stark och pigg, gick väl rätt så bra ändå men bästa känslan är på set nedre då det blir mer hävstång. 
Vi körde lite på en 3-studs, och chezter var riktigt kvick i benen! Tog även och travhoppa lite, och två galoppbommar med antingen ett större steg emellan eller två mindre. Det var väl det vi gjorde och chezter var rätt svettig men fortfarande otroligt ivrig när vi var färdiga!


Men jag kom inte iväg till granngården idag.. För hade ingen bil hehe. Så det får jag försöka med imorgon, ponnyns saker hann jag inte heller med. Men MÅSTE få iväg dem, men jag har VÄLDIGT svårt att få det gjort.. Vet inte hur många gånger jag försökt nu.. Lilla krokodil ponnyn<3


En sak som stör mig..

Publicerad 2013-09-14 07:54:00 i Allmänt,

Är att i princip alla mina mejl handlar om bantning och lån. Säkert 8 av 10 är om hur jag snabbast kan gå ner i vikt eller om hur bra och snabbt lån jag kan få. För i helvete, NEJ jag behöver inte gå ner i vikt, NEJ jag är inte dum och tar lån när jag inte kommer ha något jobb snart. Ska rensa inkorgen och spärra alla dessa bantnings och lån experter. Jag är lyckligt lottad att inte behöva varken eller!

Lördag

Publicerad 2013-09-14 07:00:48 i Allmänt,

Har lite planer för dagen;

- åka till granngården och köpa kraft och spån 
- rida chezter
- rensa garderoben
- ta tag i ponnyns saker för 1000 gången
- ta ett träningspass på kilene



Bra och lång dag

Publicerad 2013-09-13 21:31:46 i Allmänt,

Starta dagen kl 05:00. Åkte och jobbade mellan 06-12. Så tjänade pengar idag, det gör dagen bättre. Lite segt var det att jobba, tycker det är lättare att jobba natt än att jobba dag. Sen hem för att åka till stallet, chezter trimmades på gruset. Gick bra, gjorde öppna och sluta på långsidorna. Trimmade också endel på volten som jag inte sitter så ofta och endast gör, men ibland är det också bra. 

Efteråt var han bra svettig så duscha av han, rann lortvatten från grisen! Haha inte alltid så ren av sig kan man säga..

Svea reds ut ihop med Maria och roffe, och Gud vad roligt vi hade! (Mobilen är religiös, den stavade automatiskt Gud med stor bokstav) vi hördes nog i hela skogen. Hästarna var också riktigt taggade och glada, red tre varv på ridstigen innan vi avslutade. Svea var allt lite trött när hon kom in i boxen.

Chezter har även fått prova att ha sitt back on track täcke på en stund. Lite för varmt fortfarande kanske men att ha det kortare stunder funkar. Sen fick han naturligtvis ha sina magnet stabel boots inatt, och nya ridhjälmen provades igår och sitter som en smäck runt huvudet. 


Lejde bort kvällspasset på jobbet, ville inte behöva stressa i stallet idag utan göra allt jag ville. Det var ett bra beslut känner jag nu. Ligger i soffan och bara göttar mig framför en film, så vi säger godnatt för kvällen då?





Snart helg!

Publicerad 2013-09-13 07:43:24 i Allmänt,

Och tack och lov för det! Jobbar dagen 06-12, sen kvällen 18-21, men ska försöka få bort kvällen för är helt slut.. Där emellan ska chezter och Svea ridas, jag ska packa och åka till pappa. Förhoppningsvis kan mamma mocka så jag hinner med lite. 

Igår trimma jag chezter på fibern, och han var så fin! Riktigt härlig känsla hela passet, Svea blev joggad lite hemma och det gick bra det med. Hon verkade så nöjd med att bli riden!

Så idag ska chezter trimmas på gruset troligen, Svea får sin uteritt idag istället.


Ikväll ska jag bara ta det lugnt och njuta av att det äntligen är helg!


Chezters "mini" jul

Publicerad 2013-09-11 22:57:53 i Allmänt,

Förutom dessa saker så har han fått ett pannband, två hovoljer, en flughuva, en borste, en rykkam, ett nytt sadelskydd, och ett till träns men det passa tyvärr inte.. Men nu behöver han knappt någon julklapp!










Nu ni

Publicerad 2013-09-11 14:56:03 i Allmänt,

Är jag vaken. Somnade vid 7, vilket innebär att jag var vaken 26 timmar. En sak som är jobbig när man jobbat natt är att man är vrålhungrig när man kommer hem. MEN man är för trött för att vilja äta något, så man äter för ätandes skull helt enkelt så man ska sova bra. Men imorse orkade jag inte utan gick direkt och la mig. Så nu är jag jääätehungrig!

Så efter att jag ätit har jag lite att fixa idag;
- ska se brorsans innebandymatch kl 18
- åka och handla godis på hemmakväll
- jogga chezter
- prova chezters saker

Nämen jobb igen?!

Publicerad 2013-09-11 01:00:28 i Allmänt,

Tyvärr blev det inga bilder på chezter, han har inte fått prova något nytt. Fast han har fått rätt mycket saker nu hehe. Ni får se allt imorgon istället!

För nu fick jag nattpasset också. Så jobbar även 23-06 nu. Blir 14,5timme sammanlagt. Känns nästan som jag bor här.. Men har slut på rasten nu så ska ge mig iväg!

Idag..

Publicerad 2013-09-10 06:14:46 i Allmänt,

Jobbar jag mellan 06-16.. Kommer vara halvt död efter det. Sen till stallet och röra lite på chezter, var på Grums sadelmakeri igår ihop med Fillan och köpte lite grejer. Köpte saker för 350kr och sparade 800kr!
Så idag ska jag prova ett nytt träns jag köpte, och ps off Sweden tränset! Så bilder på hur snygg han blev kommer förhoppningsvis upp här ikväll.

Tyvärr kom jag på att jag inte har några tyglar till de båda tränsen.. Men det stod på ps off swedens hemsida att tränset var komplett med lädertyglar så måste höra om de missat skickat med dem eller något..

Sen så kanske det blir lite annat handlare ikväll.. Vi får se

Får väl göra annat

Publicerad 2013-09-09 08:57:06 i Allmänt,

Då hästarnas fötter ser mindre än roliga ut så skippar jag hela planeringen fram till skoningen. Chezter får vila idag så får vi hoppas Hovslagaren kan komma typ imorgon annars får han nog promeneras, ev en kort tur på banan. Men har i alla fall tid att städa upp lite så länge antar jag..

2 hästar nästa vecka!

Publicerad 2013-09-08 12:46:10 i Allmänt,

Imorgon börjar tre mer hektiska veckor. Då ska jag nämligen ha Svea också! Så ska hinna rida och fixa åt både henne och Chezter och jobba på det.. Så det kommer bli ingen ro ingen rast hehe ;) vet i alla fall hur jag kommer jobba nästa vecka (fast förra veckan fick jag tre extra nätter som jag inte visste i förväg hehe) jaja men tänkt försöka redan nu lägga upp en plan för dem bägge;
 

Chezters vecka (beror lite på när hovslagaren kan komma men något sådant här har jag tänkt mig;)
 
Måndag- Trim på fibern
 
Tisdag; Trim på nedre fibern med några bommar
 
Onsdag; Uteritt
 
Torsdag; Trim på gruset
 
Fredag; Jogging/longering
 
Lördag; Småhinder 
 
Söndag; Hoppträning
(gillar min position på den här bilden, skänkeln har inte glidit bak, jag hänger inte framme på halsen och handen följer med fram och blicken är riktad frammåt) 
 


Sveas vecka;
 
Måndag- Trim på fibern
 
Tisdag- Uteritt
 
Onsdag- Trim på gruset
 
Torsdag- Småhinder 
 
Fredag- vila
 
Sen på helgerna har lillis svea igen
 

Låta hästen vara häst (del1?)

Publicerad 2013-09-07 16:35:00 i Allmänt,

Iblan kan man undra vart hästhållningen är påväg.. Frågan är om vi bryr oss mindre och mindre om hur hästens naturliga liv ser ut eller om vår kunskap om hur de borde leva minskar. Ett uppmärksammat exempel är ju det här med hur länge hästarna ska få gå i hagen. I vissa länder behöver du inte ens ha hagar till hästarna. 
 
Med tanke på att hästarna är skapta för att vandra flera mil om dagen så är det väldigt konstigt att man har accepterat att de står inne i sina små fyrkanter till boxar större delen av dygnet. En häst sover 4 timmar per natt, så om vi säger att de kommer in vid 18:00 och ut vid 09:00. De står alltså inne i 15timmar, då är det alltså 11 timmar de bara STÅR i boxarna, kanske de äter ca en timme också. Då är det 10 timmar de bara står i boxen. Man kan jämföra hästens boxvistelse med att placera en hund i en transportbur i 10 timmar, finns inte en människa som skulle hålla sin hund instängd i en bur på det viset. Absolut inte i hela 15 timmar! Men med hästarna är det helt okej, trotts att de inte heller är skapta för det. Hur kan det vara okej med just hästar och inte hundarna? Är det just för att det passar oss bättre så vi tycker att hästarna borde kunna anpassa sig efter hur vi vill ha det?
 
Är det verkligen rätt av oss att kräva att de ska vara nöjda med hur vi lägger upp de för dem? Vi kan bli fly förbannade på zoon och delfinarium för att de "håller vilda djur i fångenskap". Men hur ofta säger inte vi hästmänniskro att "även fast hästen är tam har den sina naturlikt vilda instinkter kvar." Om den har instinkterna kvar har den inte då också samma behov? Skulle en häst gilla att vara instäng i en bur men inte en gorilla? Jag kan inte direkt se vad som skulle göra det mer okej att ha en häst instängd än något annat djur.
 
Många har argumentet att hästen rids typ varje dag i en timme. Jaha men om man rider på förmidagen står hästen inne utan att få chansen att röra på sig lika länge i alla fall. Och en timmes träning för hästen kan inte mätas med den rörlighet den skulle ha om inte vi människor stängde in den. Ett annat argument är at hästen "vill in". Hästarna är ju vanedjur, tar man in dem samma tid varje dag förväntar de sig att komma in då också! På samma sätt som de förväntar sig att man ska åka någonstans om man tar fram en transport. Alla hästar vill inte åka transport, men de vet att de ska det när den kommer framkörandes. Det är ett vanemönster, inte ett sätt för hästen att säga att den gillar något eller inte.
 
Och vad får hästen också när den kommer in? Jo mat. Alltså vet hästen att det vankas mat där inne. Och det finns inte en häst som säger nej när det är mat på g! Men om man skulle välja att ta ut hästen igen, efter maten. Skulle den då stå och trycka vid grinden? Tror inte det. 
 
Nu ska jag äta men kommer kanske en förlängning på detta inlägg senare!;)
 

Hur Chezters "emeplariska" vecka kan se ut;

Publicerad 2013-09-07 15:56:00 i Allmänt,

Måndag- Uteritt
Eftersom jag oftast tränar på söndagar så får han en lugnare dag på måndag. Då får han ändå röra på sig men inte på ett anstängande sätt. Sen kan han få ha det lite roligt i skogen efter att förhoppningsvis varit fin dagen innan!
 
Tisdag- Dressyr
Eftersom han fick ta det lugnare och ha mer roligt dagen före så är det "back to bizznizz" dagen efter. Ett vanligt pass, varken lugnare eller hårdare. 
 
Onsdag- Markarbete + promenad
Ett hårdare pass, rida igenom han ordentligt. Blanda lite dressyr med markarbete. Sen på kvällen gå en promenad på 30min.
 
Torsdag- Dressyr
Ett pass lite över det "normala", se till att jobba med det som behövs. 
 
Fredag- Promenad
En dag då han får återhämta sig. Bara gå med han i typ en timme. Så han kan samla energi till träningen.
 
Lördag- Markarbete
Ett kortare pass, men rätt intensivt. Cheka av inför träningen men inte så han blir trött.
 
Söndag- Hoppnig + promenad
Hoppträna på förmiddagen, gå med han på kvällen när han har stått inne i boxen en tid, gå i ca en timme.
 

Hur jag ser på olika "ridaktiviteter"

Publicerad 2013-09-07 14:35:43 i Allmänt,

Lugnare dagar är en viktig del att ta med. Det kan tillexempel vara att rida ut i skog och mark, så han får lite ombyte från all paddock/ridhus ridning. Tycker att alla hästar ska få komma ut och bara ha roligt ibland. De får även lite miljöträning och uppleva något annat för en gångs skull. Eller att man bara skrittar ut, eller att man tar ett dressyrpass med bara skrittarbete. Många slarvar med att jobba hästarna i skritten, men det är också viktigt tycker jag. 
Ett kortare joggingpass kan jag också ta, men det är mer sällan. Ska han gå lugnt väljer jag hellre skogen. Om det rids i paddocken tycker jag att man ska rida ett "vanligt" pass. 
 
En lugn dag kan han ha efter tillexempel träning, eller ett hårdare pass helt enkelt. Jag tycker inte hästen ska stå efter att ha gått hårt dagen innan. Då den säkert har träningsvärk dagen efter tycker jag det är viktigt att den får röra lite på sig. Om den rids lugnt dagen efter transporteras även slagprodukterna bort och musklerna förses med näring. En häst är inte gjord för att bara gå runt lite i en hage. De är skapta för at gå flera mil om dagen! Att säga att de "rör sig i hagen" tycker inte jag håller. Då ska man ha en hage på flera hektar, helst en hel skog. Och hur många har sådana hagar? Nej "rör sig i hagen" är bara en dålig bortförklaring!
 
Hästen byggs även upp på ett bättre sätt med mindre skaderisk genom att få vaierad träning. Så att låta den få lugnare dagar ger den chans att bygga upp sig på lång sikt. Att bara rida på ett vis hela tiden sliter på hästen i längden!
 
 
Dressyrarbete är ju något alla hästar behöver. För att få hästen lydig och musklad på ett bra sätt. Dressyrpassen försöker jag lägga upp med 2 planerade övningar eller saker jag ska fokusra på. Som att reglera tempot eller mycket sidvärtsrörelser. Sen brukar jag alltid vara lite anpassningsbar efter hur det känns under passet också. Ibland funkar det jag tänkt öva på redan perfekt men så är det något annat som inte känns lika bra. Då brukar jag ändra lite och byta ut vissa delar från passet. Att bara sitta och harva runt på en volt är något jag har svårt för. 
 
Markarbete är såklart något som ska med. Om jag hade en dressyrhäst skulle den också få gå markarbete, det är bra för vilken häst som helst. Med öpphöjda bommar osv. Här brukar jag också ha ca 2 saker jag redan bestämt vi ska öva på. Standard är ju två bommar med relaterat avstånd från varandra. Så man kan känna att galoppen går att reglera. Sen trav- och galoppbommar brukar jag också ha med. Vilket är bra för Chezter så han får tänka på vart han har sina ben ibland! 
En sak jag börjat med dagen innan tävling som jag tycker ger jättebra resultat är att jag ställer upp några hinder, typ 4st som man kan hoppa lite olika banor på. Eller ja de ligger på typ 60cm så hinder skulle nog inte chezter kalla dem.. Men det är inte själva höjden som är poängen utan att man bara ska kunna rida runt och få en bra känsla. Hitta avstånd, tempo, rytm, väger osv. Låter kanske lite drygt men det är en av mina mer briljanta ideer tycker jag! 
 
Hoppning är ju en självklar grej för mig och Chezter. Det är då upp till bevis om vi har gjort rätt på de andra delarna! Jag hoppar inte så mycket själv utan det är i princip bara om jag tränar. Som jag gör en gång i veckan så det blir lagom med hoppning tycker jag. Ibland händer det att det blir två hoppass i veckan men brukar hålla mig till ett. 
 
Gymnasti hoppning brukar blandas in i markarbetet och i hoppningen så planerar inte en dag med bara gymnastikhoppning direkt. Det är mer en del i ett annat ridpass. Har blivit lite mindre gymnastik nu när det är tävlingssäsong då det är viktigare att fokusera på banhoppning. Men nu till vintern blir det att bygga upp med mer gymnastikhoppning! Sen så peta vi ju ut ur kombinatonerna sist så ska redan nu lägga lite extra fokus på lite studsövningar och så! Hästen blir mer kvick i benen och får ett bättre tryck bakifrån om man låter den jobba över olika gymnastiska övningar ibland!
 
Longering är något jag gör väldigt sällan.. Ska inhandla ett longeringssystem från hööks som vi använde hos Eva när jag var där i vintras som jag tycker funkar bra. Kan tycka det är bra att kanske longera 2 gånger i månaden eller något. Är inte jätteförtjust i longering men kan tycka det är bra att göra lite mer sällan och om det görs på rätt sätt och på ett bra underlag. Ska jag vara ärlig gör jag det mest om jag har lite ont om tid så jag inte hinner annat.. Men sen när jag har lyckats komma iväg och handlat ska jag longera för att få ihop chezter på ett bra sätt så han jobbar med hela kroppen utan att behöva ha mig på ryggen! 
 
Promenering är istället för Chezters vilodagar.Chezter brukar inte ha någon dag i veckan då han bara står (vilar han bara är det inte planerat utan då har jag haft för lite tid). Utan hans vilodagar består av promenader på ca 30min. Ibland bli det en kvart ibland en timme. Finns egentligen ingen anledning till att hästen bara ska stå i hagen, hos toppryttarna så går tävlingshästarna i skrittmaskinen ca en halvtimme eller en timme om dagen. Vare sig de rids eller inte! Det ska ju bygga upp legamenten och senorna sägs det om hästen får gå på hårdare underlag i bara skritt. De får också en bra grundkondition om de skrittas varje dag och jag tror de håller bättre också. Chezter kan vissa dagar både ridas och promeras/skrittas. Om jag tillexempel har tränat på frömiddagen försöker jag hinna med att gå med han på kvällen. 
 
 
 
 
 
 

Jäkla hovar..

Publicerad 2013-09-06 23:20:50 i Allmänt,

Idag red jag chezter hemma, jobbade mycket i skritten. Övade på att flytta fram och bakdelen, lite skänkelvikningar osv. Sedan joggade jag han lite i traven. Red ca en halvtimme och det kändes rätt bra. Blev inget mer eftersom hans ena framhov har kommit en bit utanför skon på en sida så får helt enkelt se till att han i alla fall får röra på sig fram tills Hovslagaren kommer. Sen brukar jag inte jobba han så jättemycket i skritten i vanliga fall, kanske typ 5min sammanlagt varje pass. Så man får se det positiva i det hela och det är att han i alla fall får skrittjobba ordentligt nu.

Åkte med mor och lillebror till Malung idag också. Kommer hem igen på söndag, så kanske hinner skriva lite ringa inlägg till imorgon? Ska även pyssla med lite annat som jag inte hunnit med hemma med allt jobb och stall. Som att skiva in mig på arbetsförmedlingen, kolla lite jobb mm.

Idag

Publicerad 2013-09-05 18:04:56 i Allmänt,

Vilar chezter eftersom jag sov så länge när jag kom hem från jobbet. Körde vägen förbi stallet på hemvägen och morgonfodra och tog ut alla hästarna. Mockade och fixade också åt chezter så allt är klart. Hade egentligen tänkt hinna rida lite gymnastik hoppning idag men tiden räckte inte till tyvärr. Ska åka och jobba strax igen. Han behövs även skos nu så gör inget att han får en liten lugnare period. Han ska skos någon gång nästa vecka som tur är!

Har istället tagit mig tid att fixa lite med mig själv, lite spabehandling! Händer ju så otroligt sällan så ibland får man passa på!



Älskar verkligen denna lilla burk!

När jag var liten..

Publicerad 2013-09-05 02:39:36 i Allmänt,

.. Var jag med i "lilla björnligan" på lågstadiet. Herregud stackars lärare..

.. Hade jag ca 300 "låtsashästar"

.. Hade jag 4 "sovdjur". Chaklind, Snarkis, Pelle och Tomten

.. Lekte jag med 100000 plastdjur, hästar var såklart dominerande

.. Hade jag en ENORM samling gosedjur

.. Samlade jag på stickers(?) klistermärken

.. Klädde jag mig otroligt fult. Hitta hemskaste bilden då jag hade lila byxor, orange t-shirt och en blårandig tröja på det.. Det var inte vackert kan jag säga! Pappa som lämnade på skolan tro?

.. Läste jag inte alls bra

.. Hade jag fulaste glasögonen i regnbågensfärger, tack mamma och pappa!

Chezter...

Publicerad 2013-09-04 21:05:27 i Allmänt,

..Är ibland en riktig räddhare, varje gång man tar in han från hagen spejar han sig omkring och står det kanske en skottkärra på "fel plats" blir han genast misstänksam och vill gå en omväg runt den. Vem vet kanske ligger det en tidsinställd bomb under??!!

.. Kan drabbas av en fruktansvärd "förkylning" när han har stått på stallgången ca en kvart. Han frustar och frustar HELA TIDEN. Men aldrig i hagen, boxen eller när man rider. Men när man tar in han för att rida går det ca 15 min så börjar han haha. Fast när sadeln kommer på så slutar han.

.. Dreglar ner sin kraft så mycket när han äter att den nästan ser blötlagd ut på slutet.

.. Kommer oftast gående till mig när jag ska ta in han med spetsade öron, sen så godas det lite innan vi går in.

.. Har blivit sååå gosig!

Onsdag

Publicerad 2013-09-04 13:59:26 i Allmänt,

- dressyrjobb med chezter

- fota/filma Fillans hoppträning

- dammsuga

- handla

Eee god morgon(?)

Publicerad 2013-09-02 14:39:59 i Allmänt,

Såhär går det när man jobbar natt. Går upp typ 14.15... Hela dagen är borta nästan och jag ska jobba kvällen också så om några ynka timmar blir det att återigen åka till jobbet. Chezter ska som tur är vila idag efter helgens prestationer, eventuellt blir det en kortare promenad så han får röra lite på sig. Beror helt enkelt på när jag kommer till stallet. Det är första gången på länge som jag inte behövt ställa klockan när jag lagt mig på morgonen. Så skönt att kunna sova ut ordentligt. Brukar ifta jobba kväll efter ett nattpass och då behöver jag gå upp i tid så att chezter hinner ridas. Men idag behövdes inte det!

Tja som ni kanske märkt består dagen mest av jobb och sovande så inte så mycket roligt att skriva!

helgens tävlande

Publicerad 2013-09-01 20:48:43 i Allmänt,

Är så himla nöjd med helgens klasser! Nollade 100 båda dagarna, kändes så himla enkelt. I lördags blev både jag och chezter lite snopna, var det allt? Kändes mest som att vi hoppa fram lite innan "allvaret." Ångrar mig nu i efterhand att jag inte hoppa 110 båda dagarna. Men det kommer ju fler gånger!
 
Idag gick det också riktigt bra, nolla som sagt 100. Hade pytte lite sämre avståndsbedömning tyckte jag i dagen 1m klass (kom lite nära på 1:an annars bra på alla hehe) Men tog då och satte ett lite högre tempo så det inte spelade någon roll hur vi kom, vi klarade allt lätt ändå. Fast när jag får ett bättre tempo hittar jag avstånden också bättre så det blev win win!
 
Inför 110 var jag rätt nervös, men tyckte inte hindrena kändes höga alls. Har ju inte tyckt att ens 120 ser så högt ut nu på sista tiden men var nervös för att det skulle se annorlunda ut när jag visste att JAG skulle hoppa det. Men det såg som tur var fortfarande lite lågt ut haha.
 
Framhoppningen gick kanoners, bra tempo, avstånd och rytm. Så hade med bästa känlan in på banan. Och den rundan som blev! Bästa på hela helgen tycker jag. Allt satt, kom bra på vartenda hinder. Lite stort på 8;an men red för det och chezter hoppa galant över! Tyvärr föll bommen på sista hindret i bägge kombinationerna.. Han nuddade lite fint på oxern ut i första och i den andra hade de tydligen mätt fel så det var ca 1/5m flör kort så drog med bommen från räcket.. Men visste att det var kort så tyckte jag korta upp han in mot kombinationen. Men kunde kanske kortat upp han mer mot kombinationerna, och lagt spöt lite fint på halsen när vi hoppa ut så han skulle blivit lite kvickare. (Det är ju alltid något man kunde gjort hela tiden, right?..)
 
Men då vet vi i alla fall vad vi ska träna på, studs, kombinationer och serier osv. Kvicka snabba ben!

Fick med mig fotografer båda dagarna så ska försöka få ut lite bilder snart!
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela