Jennifer Andersson

Låta hästen vara häst (del1?)

Publicerad 2013-09-07 16:35:00 i Allmänt,

Iblan kan man undra vart hästhållningen är påväg.. Frågan är om vi bryr oss mindre och mindre om hur hästens naturliga liv ser ut eller om vår kunskap om hur de borde leva minskar. Ett uppmärksammat exempel är ju det här med hur länge hästarna ska få gå i hagen. I vissa länder behöver du inte ens ha hagar till hästarna. 
 
Med tanke på att hästarna är skapta för att vandra flera mil om dagen så är det väldigt konstigt att man har accepterat att de står inne i sina små fyrkanter till boxar större delen av dygnet. En häst sover 4 timmar per natt, så om vi säger att de kommer in vid 18:00 och ut vid 09:00. De står alltså inne i 15timmar, då är det alltså 11 timmar de bara STÅR i boxarna, kanske de äter ca en timme också. Då är det 10 timmar de bara står i boxen. Man kan jämföra hästens boxvistelse med att placera en hund i en transportbur i 10 timmar, finns inte en människa som skulle hålla sin hund instängd i en bur på det viset. Absolut inte i hela 15 timmar! Men med hästarna är det helt okej, trotts att de inte heller är skapta för det. Hur kan det vara okej med just hästar och inte hundarna? Är det just för att det passar oss bättre så vi tycker att hästarna borde kunna anpassa sig efter hur vi vill ha det?
 
Är det verkligen rätt av oss att kräva att de ska vara nöjda med hur vi lägger upp de för dem? Vi kan bli fly förbannade på zoon och delfinarium för att de "håller vilda djur i fångenskap". Men hur ofta säger inte vi hästmänniskro att "även fast hästen är tam har den sina naturlikt vilda instinkter kvar." Om den har instinkterna kvar har den inte då också samma behov? Skulle en häst gilla att vara instäng i en bur men inte en gorilla? Jag kan inte direkt se vad som skulle göra det mer okej att ha en häst instängd än något annat djur.
 
Många har argumentet att hästen rids typ varje dag i en timme. Jaha men om man rider på förmidagen står hästen inne utan att få chansen att röra på sig lika länge i alla fall. Och en timmes träning för hästen kan inte mätas med den rörlighet den skulle ha om inte vi människor stängde in den. Ett annat argument är at hästen "vill in". Hästarna är ju vanedjur, tar man in dem samma tid varje dag förväntar de sig att komma in då också! På samma sätt som de förväntar sig att man ska åka någonstans om man tar fram en transport. Alla hästar vill inte åka transport, men de vet att de ska det när den kommer framkörandes. Det är ett vanemönster, inte ett sätt för hästen att säga att den gillar något eller inte.
 
Och vad får hästen också när den kommer in? Jo mat. Alltså vet hästen att det vankas mat där inne. Och det finns inte en häst som säger nej när det är mat på g! Men om man skulle välja att ta ut hästen igen, efter maten. Skulle den då stå och trycka vid grinden? Tror inte det. 
 
Nu ska jag äta men kommer kanske en förlängning på detta inlägg senare!;)
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela