Jennifer Andersson

Rolig bomövning

Publicerad 2014-03-29 22:33:48 i Allmänt,

I fredags gick jag och marielle på kvällen till EQ och red lite bommar i ridhuset. Fick upp en snilleblixt i huvudet den dagen på en jättebra övning. Gick hur bra som helst åt båda hållen, blev en bra rytm och kom bra in på bommarna och han lyssnade super! Även fast han var grymt taggad och kändes som en ihopsatt bomb
 
Avslutade med att hoppa ett sockerbitshinder några gånger, gick som på räls där med!
 
 
Men i alla fall... Här kommer övningen:
 
 Man lägger alltså ut 6 bommar med olika avstånd på medellinjen. Då får man även öva på att ha hästen helt rak utan några väggar. Sen kan man välja vilket håll man vill komma ifrån, antingen tar man från kortare till längre avstånd eller tvärtom. Här får man öva på att kunna få hästen att svara fram och länga men även svara tillbaka och korta. Ingen krånglig övning och det tar inte så lång tid att ställa fram heller. Bra att ha till vardags!

Perfekt lördag!

Publicerad 2014-03-29 19:53:54 i Allmänt,

Sovmorgon, slappat hemma. Iväg till stallet i det fina vädret och pysslat med hästen, ridit ett lugnt och härligt pass på fibern i solen på en superfin häst! 

Nu kinamat (åååå så gott!!!) och film, tidig kväll för imorgon är det hoppträning!

Hoppas ni haft en lika bra dag!


Vilken härlig dag!

Publicerad 2014-03-25 11:00:57 i Allmänt,

Vilken bra start på dagen. Har fått in lön på kontot, så känner mig nästan rik!!

 (Vilket jag inte direkt är men om man tänker på vilken fattiglapp jag blivit sedan posten la ner.. Då är jag stenrik nu)


Sen är det kanonfint väder och hästarna har äntligen kunnat komma till sina vanliga hagar utan att gå med lera till knäna! Var ett glatt gäng som kom ut imorse! Rullade sig och gjorde glada krumsprång, märktes att dem njöt av utrymmet.

Och nu så jobbar jag ihop lite pengar till nästa lön (ljuvliga ord) även fast det kanske blir runt en veckas jobb på en månad så blir det ändå lite pengar. Det räcker till hästen och lite extra över till mig i alla fall!

Efter jobbet ska det bli en promenad med pollen i det fina vädret, och ikväll ska det ses på ryttareliten och renees rubriker.

Hoppas ni också får en bra dag!


Hur sött täcke?! Chezters ländtäcken är typ dubbelt så stora!

Å tack nu ska det sovas

Publicerad 2014-03-24 23:10:01 i Allmänt,

Dagen idag startade med ett 10min möte på Communicare (ett företag som samarbetar med arbetsförmedlingen så vi som söker jobb ska ha lite och göra..) 

sen iväg till tremening för fika och frukost. Tog massa fina kort på deras cornish rex (en frän kattras) ska försöka få ut några av bilderna imorgon, han har päls som ett lockigt får och isblå ögon! Så fin!!

Fixa lite i stallet därefter innan det bar av hemåt för att inte göra så mycket, tog och drog täcket över huvudet och slumra en stund. Var tröttare när jag gick upp igen vilket kändes sådär..

Och ikväll då så var det dressyrträning.. Ja när vi trava av kändes han super.... Resten av passet var inte alls bra, kanske var han lite sliten efter hoppningen igår. Men det är ju alltid träningar efter varandra och han har allt kunnat gå bra på bägge ändå!


Kul att få ett sådant fint meddelande när man kommer hem till stallet sliten och trött kl halv 10 på kvällen!




”Fordon” som inte ska vara i trafiken

Publicerad 2014-03-24 14:56:43 i Allmänt,

Efter att ha sett inslaget i Värmlands Nyheterna den 18/3 om att Hammarö kommun säger nej till att låta ryttare rida på cykel/gångvägar så kan jag inte låta bli att skriva av mig lite..

 

Om vi tar allt från början. Hammarö är en av Sveriges mest täthästbefolkade kommuner och stall finns lite överallt. Alla stall har inte tillgång till egna marker att rida på utan tar en promenad på ca 10min för att komma till en större anläggning där det finns banor och ridhus att rida i. Eller om vädret tillåter kanske man promenerar till skogen istället och rider ute i den härliga naturen.

För att komma dit vi ska har vi ryttare inget annat val än att vara på vägar. Men många är det som inte vill ha oss där, och tro mig vi vill inte vara i vägen för er heller. Billister susar förbi så nära att man får vara glad att man lever efteråt. Jag har själv haft 2 nära döden upplevelser när jag ridit på vägen och mött bilister. Och på den vägen har kommunen till och med satt upp en varning för ryttare skylt och hastigheten ska vara 40km/h!

Jag var vid första tillfället 12år och red min ponny hem från ridskolan där jag ridit inne i ridhuset då det var vinter ute och vi ryttare vill också gärna vara inne och utföra vår idrott när det är kallt. På den smala vägen kommer en lastbil med släp mig till mötes. Jag insåg genast att det skulle bli problem. Mellan mig och lastbilen kanske det var ca 1m vid mötet. Jag antog att lastbilen skulle sakta in, men det gjorde den inte. Så där var jag fast, på ena sidan ett snöfyllt djupt dike och på den andra närmade sig lastbilen i så pass hög hastighet att den inte skulle hinna stanna om olyckan skulle vara framme.

Lastbilen dundrade förbi och tack vare min tappra ponny lever jag fortfarande idag. Hon blev väldigt skärrad och spänd men tog som tur var bara några språng framåt och kastade sig inte iväg i panik. Hade jag suttit på den hästen jag haft idag hade jag kunnat vara död nu.  Jag kunde blivit överkörd av en lastbil eller fått hästen över mig i diket och kanske överlevt med svårare eller mildare skador. Mitt liv sattes på spel för att en lastbil inte kunde tänka sig stå stilla i 30 sekunder och låta mig gå förbi.

Nu ska jag lägga ut i klartext här. Jag var nära att dö vid 12års ålder för att jag red på en väg. Möter en bilist ett barn på cykel saktar den automatiskt in, möter den en mamma med barnvagn saktar den in, och vad händer när man möter en älg? Jo man saktar in. Men alldeles för många har en helt annan syn när dem ser en ryttare till häst. Alldeles för många visar ingen hänsyn utan kör på nästan som om vi inte fanns. Är en ryttares liv mindre värt än någon annans? Jag hoppas att alla svarar nej där, så varför ska våra liv sättas på spel bara för att vi också vill få röra oss mellan olika platser?

 

Ridning är en av de farligare sporterna, en häst är ingen maskin du helt styr över. Det är djur med egen vilja. Likadant är det med hundar, de kan skälla och slita sig även fast matte eller husse säger nej. Skillnaden är at hästar är djur på ca 500kg muskler och ingen liten chiuaua. Så vi kan bara göra så gått vi kan för att undvika olyckor, såsom rallyförare och andra som utför farligare sporter gör. Om vi gör vad vi kan för att undvika olyckor så borde väl dem runt oss kunna göra detsamma både för deras och vår skull?

 

 

Varför vi hellre vill gå på cykelvägen är för att på den bilvägen är det 60km/h och det finns inte plats för 2 bilar plus en häst i bredd. Det kommer hända en eller antagligen flera olyckor eftersom inget säkerhetsavstånd kommer finnas. Jag blir rasande på kommunen för jag tycker de inte tar det här problemet på allvar. Ska barn tvingas vara rädda att bli påkörda? Ska vi behöva vara rädda för att någon bilist ska råka köra på våra hästar? Ska vi behöva vara rädda för att själva bli skadade?

 

I inslaget säger Johan Rosqvist, servicechef på Hammarö kommun bland annat att ”gående har svårt att ta sig fram bland ryttare där.”

En häst är inte mycket bredare än en människa, går man på varsin sida kommer man ha ett stort mellanrum. Men på vägen kommer det alltid finnas en risk att en bil stöter till hästen eller personen som går med hästen eftersom vägen i sig inte är bred nog för att man ska kunna mötas och hastigheten är alldeles för hög för att kunna ge ett säkert möte. Vem vill gå på en smal väg och möta en bil som kör i 60km i timmen?

 

Sedan säger han en annan sak som är lite intressant. ”Och det kanske inte är så per definition att dem andra som färdas tycker det är lättare att samsas med ryttarna”.(Bara för att man lägger in en massa svåra ord blir det inte bättre argument.. Prata istället så alla kan förstå!)

Ordet definition kan i enklare ordform vara förklaring. Per definition kan sägas som ”enligt en bestämd tolkning”, i enklare mening. Så jag tolkar det som att det han menar är att det inte kommer bli lättare för andra trafikanter att ”samsas” med ryttarna för att vi får gå på cykelvägen enligt kommunens mening, det är en förklaring till att vi inte får gå där. Då måste jag bara fråga har någon som har kommit fram till denna tolkning mött en lastbil och trott att de ska dö? Har deras barn blivit tutade på eller varit rädda för att deras älskade djur ska bli skadad? Ordet ”samsas” använder man till barn på dagis om leksaker i sandlådan. Vi vill självklart kunna komma överens med andra trafikanter, på lika villkor. Vi vill ha lika stor rätt att få bli bemötta på ett säkert sätt som alla andra, vi är inte bara ryttare. Vi kör också bil, går ut och går, cyklar och går ut med hund och barnvagn. Vi klarar av allt det, så det är möjligt att få ett fungerande system. 

 

I slutet av inslaget kommer Rosqvist med ett sista argument: ”… går att hitta andra färdmedel med hästen om det nu är väldigt trafikfarliga passager man ska ta sig igenom.”

Att höra detta gör mig riktigt arg. Så nu ska vi bara gilla läget och inse att vi helt enkelt får köra hästen i transport för att inte behöva riskera att en olycka händer med oss eller hästen. Att det kommer ta max 5min att åka den sträckan var inget kommunen tänkte på? Hur miljövänlit låter det?

Är det så man löser problem?

Då kan alltså barn sluta att promenera till skolan om nu övergångsställena inte är trygga överallt, föräldrarna kan ju skjutsa barnen istället.

Men alla föräldrar kan inte skjutsa varje dag, och det kan man inte med häst heller. Skulle jag tagit min ponny i transporten och kört iväg med när jag var 12år?  Dumt att jag inte tänkte på det då hade jag ju aldrig mött lastbilen!

 

Så vill jag ge ett sista citat från inslaget: Där Rosqvist hänvisar till lagen om att hästen räknas som fordon och ska vara på vägen, och att man inte kan ändra det för vad som helst.

det krävs starka skäl… och vi har inte kunnat se det här tyvärr”.

Och nu ska jag inte skriva mycket mer. Jag vill bara säga ett stort tack till alla de trevliga bilisterna jag mött när jag varit ute och ridit. De som saktar in, som kör på avstånd förbi och som hälsar tillbaka när man vinkar ett tack. Säga att det var trevligt att möta barnen som kommit fram och frågat om de fått klappa min häst när jag ridit förbi, säga att jag drar på munnen varje gång jag hör ”Kolla! En häst!” som om vi skulle varit den nya cirkusen i stan.

Och till sist vill jag säga att det är sådana möten som gör att det för mig känns som ett så enkelt problem att lösa.

 

 

 

VILL DU SE INSLAGET? KLICKA HÄR

 

Hoppbilder från idag!

Publicerad 2014-03-23 21:31:41 i Allmänt,

Kändes rätt bra idag, tycker jag kan bli lite på och av ibland. En del då jag rider och tror på det jag gör och en som är beredd att slänga in handduken innan man börjat.. Men för det mesta var det den handlingskraftiga jennifer som red idag. Det blir lite jobbigt också när chezter blir lång eller ska börja krångla med galoppombyten lite varstans som det blir frustrerande.. Men han gjorde några fina språng idag och fick rätt bra flyt genom de flesta rundor! Sen körde vi så idag att blev han stark någonstans gjorde jag halt. Så endel lydnad blev det i banhoppningen.
 
Mamma var så snäll och go och tog fina kort på oss <3 (bäst att skriva bra eftersom hon kommer läsa dett sen)
 
 
 

Varför...

Publicerad 2014-03-23 12:39:24 i Allmänt,



Låter korv med bröd och en burk cola som det bästa som finns när man är på någon typ av match?! Nu står jag ju ändå bara i kiosken men det räcker.. Så himla sugen??!

Glad häst idag

Publicerad 2014-03-22 22:00:53 i Allmänt,

Herregud vilken energi det kan finnas i hästen ibland. Taggad ut i öronspetsarna och var i spänd förväntan på... ingen aning men taggad var han! Laddad vad vi än gjorde, börja krumbukta med galoppombyten osv så fort vi passerade något annat ekipage.. Visst är det kul att han är "glad", men att ha en häst på tårna i 40min är lite frustrerande tillslut. När man travar av är det ju skönt om hästen faktiskt kan nöja sig med att jogga. Men chezter ville hellre prova på sin travkarriär på slutet. (suck)
Det roliga var att han var jättefin mot de små hinder vi hoppade, väntade jättebra och vi rullade bara över. Ingen övertaggad chezter mot dem inte, kul att han var lagom pigg på någon del!
 
Corinne var med och tog lite kort, korten i sig skulle väl blivit bra om inte jag ser ut som ett riktigt mongo på ALLA bilder. Riktigt hemskt!
Okej chezter såg lite knäpp ut på några också, men så kommer de bilder som han ser riktigt FIN ut på, men jag ser ut som om någon har gjort hela mitt ansikte förlamat.. Bättre när jag är på marken för då kan jag hålla ansiktet i styr!
 
 
Gjorde bilderna lite "speciella", kan vara kul med lite variation

-Här kommer...dumdumdum.... CHEZTER!
 

ååå del 2

Publicerad 2014-03-21 22:08:40 i Allmänt,

 
 
tycker jag har lite bättre på att redigera bilder också, det blir en väldig skillnad på orginalen och de jag redigerat!

Tillbaka!

Publicerad 2014-03-21 21:57:58 i Allmänt,

Ska skärpa mig och få ut lite mer på bloggen framöver. Tänkte starta med att visa hästar "som man aldrig sett dem förr". Har fått fram kameran två dagar denna veckan! (wow..) I förrgår fotade jag endel bra foton på min promenad till coop, men har inte min dator här så kan inte visa dem.. Men de korten jag tog idag i stallet kan ni få se!
 
Det är så intressant att 1 kort på typ 15 är BRA. Ska försöka få upp den statestiken lite!
 
 
 
 
 
 
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela