Jennifer Andersson

Köra med häst

Publicerad 2013-02-10 13:54:55 i Allmänt,

Att kunna lasta och köra med häst är något som bara måste funka, spelar ingen roll om man tävlar eller inte. Någon gång måste man ut på vägarna med hästen. Som nu på vintern när utebanorna är frusna är många tvungna att åka med släp till ridhus för att kunna rida eller träna.
Jag är otroligt tacksam över att ha skrittavstånd till två olika ridhus. När jag skaffa min ponny fick vi åka med släp på vintern. Det var hemskt ibland när det var svinhalt på vägarna och man skulle åka iväg, oftast struntade vi att åka om det var för dåligt men ibland är man tvungen.

Jag vill helst inte åka mer än nödvändigt med släp på vintern. Känns inte bra när det blir halt och saker på släpen fryser, hästen har brodd som man antingen får ta ur eller så får man ha boots och transprtskydd osv på hästen. Nu står chezter stilla i transporten och trampar inte runt något men man vet aldrig vad som kan hända.

Sedan är det ju de andra bilisterna som blir irriterade över att man kör långsamt. De värkar inte fatta att det faktiskt är ett djur inne i transporten som man måste ta hänsyn till. Utan de lägger sig tätt bakom och gör ibland värsta omkörningarna. Var med en kompis och hennes ponny när de skulle iväg och hopptävla på frykdalen. Då på en raksträcka körde en riktig jubel idiot om oss, det ända som var var att det kom en bil från ANDRA HÅLLET! Sen hade idioten sådan tur så han precis han slinka igenom en lucka mellan vår bil och den andra.
Vissa ska verkligen inte ha körkort!!!

Så ni som känner igen er i att ligga nära inpå djursläp, skärpning!!!

Vi kan inte gasa på som er med hästen där bak, hästen står upp i transporten och håller man på att gasa så blir det svårt för den att hålla balansen. Det går inte att gå från 0 till 70 på några sekunder. Det kan bli riktigt otrevliga skador på hästen om man inte kör försiktigt! Den kanske även börjar krångla vid lastning då den upplever transporterande som något negativt och obehagligt. Så det är viktigt att köra rätt, lugnt och säkert med häst för att kunna fortsätta ha en lättlagad häst.

Sen får man inte köra i högre hastighet än 80km i timmen med släp, och det är också av säkerhetsskäl, det blir en helt annan grej att köra med släp, man måste vara extra försiktig.

Sedan måste man börja bromsa in tidigare när man har hästen där bak. De kan inte se att där framme ska vi stanna, och skulle man bromsa in som med en vanlig bil skulle hästen bli totalt överraskad! Tänk er själva om ni skulle stå upp i en buss som bara bromsa in, ni skulle tappa balansen totalt! Därför saktar man in sakta men säkert, så hästen kan hinna med och kunna hålla balansen.

Mammas nya kille, som är trafiklärare berättade om att polisen har börjat stå med våg mm på vägarna när de vet att det är hästtävlingar i området. Och det här tycker jag både är bra och dåligt.

För hur kul är det att behöva stanna och krångla med att väga hela fordonsekipaget med hästen antingen vid vägkanten eller inne i släpet?! Att ha hästen ute ur transporten vid vägen känns inte säkert eller bra överhuvudtaget, sen börjar ju många hästar trampa runt inne i transporten när den står still för att den tror den ska få gå ut, och det är inget som man heller vill att hästen ska göra.

Sen är det ju bra att polisen får tag i de som åker olagligt, om släpet kanske väger mer än bilen får dra så är det ju en säkerhetsrisk! Men det här att personen inte har BE-kort är en annan sak tycker jag...
För att köra med häst är inte som att köra med enbart tungt släp, egentligen borde de ha ett speciellt körkort just för häst, DET hade varit något de!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela